ezine.bg»Статии»Мода»Бижута и Аксесоари»Слънчеви очила - повече от важни лятото

Слънчеви очила - повече от важни лятото

Слънчеви Очила

Когато горещите температури станат част от ежедневието ни, навсякъде започват да ни напомнят как да се грижим за себе си. Едва ли има човек, който все още да не знае, че непременно трябва да се маже с крем със слънцезащитен фактор. Освен това трябва да носи леки материи и непременно да има шапка, тъй като слънцето действително е много силно.

Друг е въпросът до колко тези правила се изпълняват. Но като че ли за носенето на очила не се говори толкова много, а е важно. Шапката не е достатъчна – необходимо е да имаме и слънчеви очила, разбира се, най-добре купени от оптика. Целта им е в действителност да ни предпазват, а не просто да ги носим като аксесоар.

Ако не носим слънчеви очила можем да си причиним доста проблеми. Те не са просто поредната модна прищявка, а необходимост, за да опазим зрението си. Ето и няколко съвета при избора на очила:

Очила

1. Стъклата с жълт и оранжев цвят не са подходящи за носене при слънчево време, по-подходящи са за носене, когато е облачно. Сините слънчеви очила понижават видимостта, както и контраста – не се препоръчват за носене от деца. Кафявите и зелените осигуряват достатъчно добра защита срещу УВ лъчите. Виолетовите и розовите очила не са подходящи за носене при слънчево време.

2. Когато си купувате слънчеви очила, следете дали е отбелязано, че избраният от вас продукт напълно ще блокира УВ лъчите.

3. Поляризираните стъкла са много чувствителни на отблясъци и са подходящи ако обичате водни спортове. Фотохромните стъкла потъмняват щом се изложите на УВ защита и са особено подходящи за постоянно носене. Огледалните очила се надраскват твърде лесно, а онези със сменяеми стъкла са особено подходящи, тъй като се предлагат в различни цветове. Това ви позволява да се приспособите към съответната среда.

4. Ето и кои са видовете покрития на очилата и каква е тяхната цел:

Деца

- антистатичното покритие няма да даде възможност на прашинките да се задържат върху стъклата;

- хидрофобното покритие означава, че очилата няма да се замъгляват при рязка смяна на температурата ( от много студено на топло);

- антирефлексното покритие ще помогне на очите ви да не се изморяват, тъй като ще намали отблясъците;

Очилата, които си купувате могат да имат само едно или няколко от тези покрития, както разбира се и всички. Избраните от вас очила могат да са със 100 % защита от УВ лъчите, но с различна защита от видимите лъчи, ето и как се разделят:

- Категория 0 ( от 0 до 10 % от видимата светлина) – подходящи са за моден аксесоар, да се носят, когато времето е облачно;

- Категория 1( до 40 % защита) – изключително подходящи за променливо време – ту слънчево, ту облачно;

- Категория 2 (до 70 % защита от видимата светлина) – подходящи за носене при слънчево време, стават също за използване и по време на шофиране;

- Категория 3 ( до 85 % защита) – подходящи за носене при ясно време и ярко слънце;

- Категория 4 (до 95 % от видимата светлина) – възможно най-висока степен на затъмнение на стъклата, много са подходящи за ярко слънце, носене на плажа, високо в планината. Не са подходящи, обаче за шофиране.

За всекидневно носене в градски условия, най-добре си вземете очила от 2 или 3 категория.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest