Мънистата са първите дамски бижута

Мъниста

Знаете ли, че мънистата са първите украшения, използвани от хората.

Преди много години мъниста носели и мъжете, и жените. В първобитни времена мънистата са се считали за мощни предпазни средства. Колиетата не само защитавали древните хора от зли очи, но и били като визитка на племето.

По реда на подредбата на мънистата можело да се разбере нехният собственик от кое племе е. Когато човечеството се научило да обработка скъпоценни камъни, мънистата вече станали коралови, тюркоазени, кехлибарени, рубинени.

Индийците предпочитали изумрузени и сапфирени мъниста. В Древна Месопотамия били разпространени златните, но честта да се кичят с тях се падала само на богатите и знатни фамилии.

Бижута с мъниста

В някои страни мънистата са изпълнявали и ролята на облекла. Няколко пласта от тях и дрехата е готова за носене.

В древния Рим най-популярни били мънистата от перли. А през Средновековието се появили евтини мъниста от керамика и стъкло.

В Русия най-много се ценят мъниста от кехлибар и корали. Братушките считат, че те подпомогне здравето и осигуряват добра защита срещу злото око.

През 16 век мънистото официално е прието като бижу за жените в Европа. Два века по-късно украшението се е носело не само по празници. Всяка начетена дама е разполагала с отделна огърлица за всяка рокля.

Пред 19 век за известно време жените позабравили за мънистото, но пред 20-те години на 20 век отново излезли на мода. В момента най-ценени са естествено диамантите.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
GetBijou
GetBijou
29.10.2013 17:16
Да, съгласна съм с това че предпазват от зли очи. Аз също си правя гривни от мъниста, наречени гривни карма които ме пазят от зли очи.
1
0