Откъде идват дрехите ни?

Дрехи

Норвежкото шоу Суетшоп реши да покаже на всички любители на модата откъде идват дрехите и колко струва трудът на онези, които ги създават. За тази цел от предаването изпращат трима любители на модата в Пном Пен – столицата на Камбоджа. Героите в предаването трябва да живеят в обикновена текстилена фабрика във столицата заедно с останалите работници.

Реалността успява почти побърква участниците – домакинът им, който работи 70 часа за седмица, взима заплата 130 долара на месец. Една от участничките в шоуто – Аникен, не може да повярва какъв живот живеят хората.

Тя признава, че харчи пет пъти повече за дрехи за един месец от заплатата на работника, който няма време да вдигне глава от работа. Норвежкото предаване цели да покаже как ежедневните въпроси на норвежците от рода каква дреха да си купят днес, не само не са актуални на някои места по света, но те всъщност нямат никаква стойност.

Подобно предаване определено ще стресне хората в Норвегия, категорични са от екипа на шоуто. Те се надяват, че норвежкото общество ще успее да разбере, че от техните решения за това каква блуза да си купят или къде да обядват днес, зависи съдбата на хиляди хора по света. Суетшоп ще даде възможност на хората да погледнат модната индустрия и от по-различен ъгъл.

И докато в Норвегия се опитват да представят и тъмната страна на иначе лъскавите и красиви дрехи, в САЩ учени са успели да изработят нов вид материя за дрехи, която ще помогне да икономисваме топлинна енергия.

Пном Пен

Американски учени създадоха наскоро покритие върху дрехите, което ще може да произвежда топлинна енергия самостоятелно. To ще запазва топлината, която отделя всеки човек, обясняват от списание Nano Letters.

Тази интересна нова технология ще послужи на хората, категоричен е ръководителят на екипа от учени Йи Цуй. Зависимостта на хората от възприетите за традиционни източници на енергия ще намалее, смята специалистът. Покритието е дело на специалисти от университета Станфорд, Калифорния, пише още списанието.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати