ezine.bg»Статии»Мода»Модни Икони»Великите дизайнери: Кристиан Диор

Великите дизайнери: Кристиан Диор

Диор
Стилна кутия за бижута от полипропилен - 25 см
Качество без компромис:
Стилна кутия за бижута от полипропилен - 25 см
59.00 лв.
Виж ››

Кристиан Диор е роден в Гранвил на 21 януари 1905 година. Той е второто от петте деца на Александър Луи Маурис Диор, богат производител на продукти за наторяване. Диор желае да стане архитект, но по настояване на баща си се записва да учи в престижния Ecole des Sciences Politiques в Париж, за да се подготви за дипломат. След като завършва училище, получава пари от баща си, с които през 1928 година отваря малка галерия. Диор продава произведения на изкуството, сред които и такива на Пабло Пикасо.

През 1935 година бъдещият млад дизайнер е принуден да затвори галерията заради финансовите затруднения на семейството. Година, в която освен галерията, Кристиан губи майка си и по-големия си брат. За да свързва двата края, младежът започва да продава модните си скици за по 10 цента всяка.

Това препитание не след дълго му донася предложение за работа като илюстратор в списанието Figaro Illustré. Няколко години по-късно Диор е бил нает като асистент-дизайнер от парижкия моделиер Robert Piguet. Въпреки това, когато започва Втората световна война през следващата година, талантливото момче заминава в южната част на Франция, за да служи като офицер във френската армия.

Кристиан Диор

След като напуска армията – през 1942 година, Кристиан Диор се присъединява към модната къща на Люсиен Лелонг, където той и Пиер Балмен са главни дизайнери.

Диор работи главно с хасе, бодита тип бюстие, различни уплътнения, подчертаващи бедрата, корсети, подчертаващи тънката талия и фусти, които правят дрехите му да изглеждат по-плътни и пищни в долната си част. Подгъвите на полите са украсени около коленете или глезените и оформят красив силует.

Първоначално жените остро приемат моделите на Диор, защото предлаганите дрехи покриват краката, а това не е било обичайно за периода, поради наложените от войната ограничения по отношение на платовете. В тези години асистенти на дизайнера са все още безизвестните Пиер Карден и Ив Сен Лоран, който по-късно оглавява и самата компания Dior.

Жизел Бюндхен в Диор

Кристиан Диор умира по време на почивка в Монтекатини Терме, Италия на 23 октомври 1957 година. Според някои той умира от сърдечен удар, причинен от задавяне с рибна кост, но точните причини за внезапната смърт не са изяснени и до ден днешен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати