ezine.bg»Статии»Мода»Модни Икони»Великите дизайнери: Донатела Версаче

Великите дизайнери: Донатела Версаче

Донатела Версаче

Прочут, богат, обожаван от мнозина, а понякога и шокиращ - това е Джани Версаче, модният диктатор, убит с два куршума пред дома си в Маями през юли 1997 година. Историята на неговия живот и семейство е не само интригуваща, но и пълна с множество тайни, някои от които скандални. След убийството на великия дизайнер Донатела Версаче, по-малката му сестра, става основното креативно звено във фамилната компания и така успява да запази лидерското ѝ място в суровия моден свят.

Донатела Версаче е родена на 2 май 1955 година в романтичния италиански град Реджо ди Калабрия. Тя е най-малкото от 4-те деца на фамилия Версаче. В средата на 70-те Донатела Версаче тръгва по-стъпките на по-големия си брат Джовани и следва Моден дизайн на плетива във Флоренция. По-късно Донатела Версаче навлиза дълбоко в модния свят. През 1993 г. тя създава детска и младежка модна линия Versace Young.

Интересен факт е, че именитият дизайнер избира старателно човека, който ще наследи огромната му империя. Макар залозите да са между сестра му Донатела и брат му Санто, Джани Версаче се спира на своята племенница Алегра, която тогава е едва на 11-годишна възраст. Тя е дъщеря на Донатела от брака ѝ с американския модел Пол Бек.

По този начин щедрият Джани се опитва да избегне назряващ конфликт на интереси. И така Алегра получава 50% от акциите на компанията, Санто Версаче се задоволява с 30% и функции на финансов директор, докато Донатела има страховитата задача да доразвие тенденциите, наложени от Джани, въпреки че притежава едва 20% акции.

Донатела и Алегра

Година след смъртта на брат си, през юли 1998 г., Донатела представя своята първа колекция висша мода за Versace Atelier под името Versus в хотел Риц, Париж. Тя построява своя подиум над басейна на хотела, както прави брат ѝ всеки сезон. Колекция след колекция Донатела доказва, че бъдещето на модна къща Versace е в сигурни ръце. Но това успокоение не трае дълго. Оказва се, че талантливата дизайнерка е зависима от наркотици и пластична хирургия, докато брат ѝ Санто е в депресия.

Не е нужно много време, за да успее Донатела Версаче да стъпи на краката си. Малката сестра на модата, както е известна, започва да залага на микс между италианска помпозност и американски изчистен стил. Резултатът, разбира се, е зашеметяващ, което запазва лидерските позиции на марката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
kiki
kiki
26.05.2015 08:27
izglejda ujasnooooo
0
0