Великите дизайнери: Роберто Кавали

Роберто Кавали

Сред дизайнерите, наложили своето екстравагантно присъствие в света на модата, името на Роберто Кавали се свързва преди всичко с неговия уникален и често шокиращ стил.

Прочутите му ефирни шифони с дръзки щампи, проблясващите разноцветни камъни във всички цветове на дъгата, изобилието от пайети, перли и пера са особено впечатляващи за онези фенове на модата, които обичат живота и желаят да се насладят на всеки миг от него.

Роберто Кавали е роден през 1940 година във Флоренция, Италия. Трудно ще се намери източник за живота на Роберто Кавали, в който да не се набляга на силната му духовна връзка с дядо му Джузепе Роси – прочут флорентински художник импресионист от 19 век и ярък представител на течението macchiaiolo.

Тежка травма, свързана с убийството на бащата на Роберто, кара детето да се затвори в себе си и да проговори чак след 10-годишна възраст.

Благотворно влияние върху увредената психика на бъдещата модна легенда оказва както дядо му, така и майка му. Той прекарва много време, помагайки й в шивашката дейност. Вече като тийнейджър, Роберто Кавали смята, че е открил своето призвание и е убеден, че един ден ще се занимава с мода.

Рисува вдъхновено и упорито и закономерно е приет да следва в Художествената академия в сърцето на италианската живопис и култура – Флоренция. Като студент е оригинален, иновативен и търсещ. Начините на рисуване върху плата и особено щамповането го вълнуват отрано.

Бляскавата му кариера стартира през 1972 г., когато създава колекция от кожа, украсена с оригинални щампи, уверен, че прави революция в модата.

Показва я в историческата Бяла зала на Палацо Пити във Флоренция. Името му става хит, когато секссимволът на френското кино Бриджит Бардо започва да купува негови модели и да ги носи навсякъде.

Основни източници на неговото вдъхновение са жените и природата с нейните многобройни цветове. Заедно с животинските краски той въвежда в модата кожа от питон, пайети от рибешки люспи, щраусови пера и крилати мотиви. Интересен факт е, че змията е любимото животно на дизайнера, защото тя, подобно на модата, непрекъснато се променя и развива.

Днес Кавали е по-харесван и популярен от всякога. Той има линия за вечерно облекло, младежка линия Just Cavalli, лейбъл за мъжки облекла, аксесоари, парфюми и специална линия за деца Angels. Работи и в киното като автор на костюмите в редица филмови проекти.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати