ezine.bg»Статии»Мода»Модни Икони»Великите дизайнери: Соня Рикел

Великите дизайнери: Соня Рикел

Соня Рикел
Магнитни стелки за акупресура
Препоръчано за теб:
Магнитни стелки за акупресура
13.00 лв.
Виж ››

Соня Рикел отдавна е свикнала с гръмките определения за нея като дизайнерката – реформаторка, дизайнерката, която преобърна модата, съвременната Коко Шанел, философ и психолог в модата. Днес, на 82 години, кралицата на съвременната френска мода продължава да очарова с модните си колекции, като остава вярна на убежденията си: простота, неусложненото удобство на дрехата, многослойност и черен цвят в изобилие.

Соня Рикел е родена през 1930 г. в Париж. В модата влиза през 1962 г., когато създава първата си колекция от плетива, и я пуска в продажба в бутика на съпруга си - Лаура. През 1968 г. регистрира своя търговска марка и отваря първия си бутик.

Дизайнер е на дамски, мъжки и детски облекла, аксесоари и парфюми. Освен това елегантната дама моделира костюми за опери, пише книги, прави илюстрации, декорира къщи и хотели. Соня Рикел е първият стилист, който налага плетивата дори в изисканата мода, с което си спечелва прякора Кралицата на пуловерите.

Соня Рикел винаги е била на мнение, че най-нужният елемент в женския гардероб е огледалото. Една жена, която държи на безупречния си външен вид, трябва да се оглежда критично - кои форми са красиви и трябва да подчертае, кои трябва да тушира. Фигурата стои преди модата – от модата трябва да се избира само това, което ще подчертае предимствата на тялото.

Само една дреха не прави жената модерна. Тя трябва да разглежда витрините, хората по улиците, списанията, културните събития. Да бъде в крак с времето, в което живее.

През последните години и десетилетия Соня Рикел демонстрира перфектните си умения да създава оригинална, свежа и различна мода. Тя прониква в мотивите и ценностите на съвременните жени и успява да откликне на тяхната потребност за повече еманципираност, за повече независимост, за повече свобода.

бутик Соня Рикел

Самата модна къща следва тези аксиоми. Тъкмо желанието ѝ да бъде независима и да не попада под влиянието на големите модни империи принуждават великата дизайнерка през 2013 година да спре от производство мъжката линия.

Друг обичан акцент в колекциите на Соня Рикел са геометричните десени, предимно цветни райета и карета, които са отличителен белег за стила на дизайнерката. Те са в свежи комбинации от ярки тонове на розово, цикламено, зелено, лилаво и оранжево.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest