ezine.bg»Статии»Мода»Модни Икони»Великите дизайнери: Джон Галиано

Великите дизайнери: Джон Галиано

Джон Галиано

Джон Галиано определено е сред най-ексцентричните имена в модната индустрия. Наричат го също Пикасо на модата и имиджмейкър на съвременната жена. Той превръща познатата до болка класика в атрактивно изкуство на висшата мода. Колекциите му са чакани с огромно нетърпение както от звездите, така и от модните критици, тъй като налагат модни тенденции.

Хуан Карлос Антонио Галиано Жулиен, по-известен като Джон Галиано, е роден на 28 ноември 1960 г. в Гибралтар в семейство от смесен брак. Баща му бил родом от Гибралтар, но майка му, която е испанска циганка, дала на младия Галиано бурната си кръв и го научава да танцува фламенко. През 1966 г. семейството се премества в южен Лондон, където Галиано учи в мъжкото начално училище „Wilson”.

Представянето му в училище, освен в изкуствата, не било толкова впечатляващо, но за сметка на това се отличавал с външния си вид. Както малкия Хуан, така и двете му сестри, винаги били облечени с идеално изгладени дрехи и били в безупречно спретнат вид, дори когато отивали до магазина.

След мъжкото начално училище „Wilson" Галиано завършва престижния колеж Saint Martin's School of Art през 1988, където по време на часовете рисува скици, а през свободното си време е асистент на Томи Нътър. Така започва и неговият път като моден дизайнер.

Съвсем случайно един от жакетите, сътворени от Джон Галиано, привлича погледа на Даяна Рос. На следващата вечер певицата се появява облечена с жакета на светски прием и преобръща съдбата на все още неизвестния дотогава млад дизайнер.

За първата си колекция се вдъхновява от Френската революция. Тя е приета много добре и дори е занесена в лондонския моден бутик Browns за препродажба. Тогава Галиано стартира собствена марка съвместно с Аманада Харлеч през 1984 година. По-късно талантливият дизайнер се мести в Париж. Там търси финансова подкрепа и клиенти. Първото му ревю там е в седмицата на модата във френската столица през 1989 година. Известната модна знаменитост Сюзана Константин работи за Галиано.

На 11 юли 1995 г. Джон Галиано става новият дизайнер на модна къща „Givenchy” и това го води до нов запис в историята, като първият британски дизайнер Висша мода. Година по-късно Галиано е привлечен от компанията „LVMH” за дизайнер на легендата „Dior”.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати