Великите дизайнери: Марк Джейкъбс

Великите дизайнери: Марк Джейкъбс

Марк Джейкъбс е един от най-известните дизайнери в света. Прочут е с нетрадиционния си поглед към модата, който му спечелва прозвището Магьосникът от Ню Йорк.

Той е признат майстор на уникалния дизайн, артист във всеки един смисъл на думата и заклет привърженик на смелите творчески решения.

Роден е на 9 април 1963 година в Ню Йорк. Истинската фамилия на Марк е Силвър. Бъдещият дизайнер израства в артистично семейство – дядо му е сценарист в Metro Goldwyn Mayer, а родителите му - агенти в най-голямата театрална агенция, чийто собственик е чичо му.

Дизайнерът е решил да се представя с псевдоним, след като е напуснал семейството си. Неговият баща умира, когато той е бил на 8 години, след което майка му се е омъжвала три пъти. Марк не е издържал подобни промени в личния си живот и е отишъл да живее с баба си в Манхатън.

Младият Марк започва да прерисува модели на женски дрехи от лъскавите модни списания, докато се заражда желанието му да създава свои собствени. Научава се да шие от шивачката на баба си. През 1981 година получава средно образование по дизайн и изкуства, след което следва в елитния нюйоркски колеж по дизайн Парсънс, където се дипломира през 1984 година.

Първата дреха, която той успява да продаде с марката Marc Jacobs е плетен пуловер, който създава още като студент в училището по дизайн в Парсънс.

Но всъщност баба му го научава да плете още като малък. Още като студент той започва да работи за един от най-талантливите американски дизайнери - Пери Елис, който за съжаление умира съвсем млад.

Марката Marc Jacobs е регистрирана през 1994 г. Отделно създава масовата линия Marc by Marc Jacobs и детската Little Marc. През 1996 година Марк Джейкъбс пуска първата си мъжка колекция, а година по-късно отваря първия си бутик. От 1998 година до 2013 година талантливият дизайнер се подвизаваше и като творчески директор във френската модна къща Louis Vuitton.

Той напусна известната компания, за да може да отделя повече време на собствения си бизнес. Много модни критици бяха изненадани, че Марк Джейкъбс приключи 16-годишните си бизнес отношения с модния гигант чрез прощално писмо.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати