ezine.bg»Статии»Мода»Модни Икони»Великите дизайнери: Джани Версаче

Великите дизайнери: Джани Версаче

Джани Версаче

Джани Версаче с гордост може да се нареди сред най-изявените модни творци на ХХ век. Изкуството му завладява с бароковата мащабност и необикновен живот на цветовете и десените.

Джани е роден през 1946 г. в град Реджо ди Калабрия, намиращ се в известния район Калабрия в Южна Италия. Майка му е шивачка и именно на нея бъдещият дизайнер дължи своята способност да крои и шие дрехи. Много скоро той започва работа в магазин, собственост на майка му, помагал й да намира скъпоценни камъни и злато за украса на роклите.

С течение на времето той решава да се посвети на самостоятелна дейност. Версаче учи архитектура, а на 26 години се премества в Милано, където започва професионално да се занимава с проектиране на дрехи.

С пристигането си в модната столица Салваторе Чиодини и Ензио Никозиа го наемат да направи по най-бързия начин пролетно-лятната им колекция с марка Florentine Flowers. Оттук следват ангажиментите му за Genny, Complice и Callaghan.

Скоро с подкрепата на брат си и сестра си Джани отваря магазин Versace на Via Spiga в Милано, където в началото продава дрехите на трите компании, за които работи. Окуражен от успеха си в модните къщи, през март 1978 г. Джани Версаче представя първата си дамска колекция Versace в музея Palazzo della Permanente.

Версаче

За сравнително кратко време той с помощта на брат си Санто Версаче и сестра си Донатела Версаче успява да изгради невиждана модна империя, която има над 500 бутика в целия свят и за която работят над 6000 служители в десетки страни.

Сред множеството подстъпи към обяснението на неговата гениалност е и божественото му умение да подбира и смесва цветовете. Именно на богатата колористика и на необикновената му цветова фантазия се дължи прелестта на шедьоврите, създадено от него.

Днес колекцията на парфюмните творения на Версаче превишава четиридесет аромата. Парфюмерията винаги е била една от любимите области на Джани Версаче, което е видно от факта, че само три години след отварянето на първия си бутик, дизайнерът пуска дебютния си аромат. Парфюмите на Версаче са наречени скромно, но многозначително – Gianni Versace.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати