ezine.bg»Статии»Мода»Модни Икони»Великите дизайнери: Пиер Карден

Великите дизайнери: Пиер Карден

Пиер Карден

Едва ли има човек в цивилизования свят, който да не е чувал името Пиер Карден, дори и да няма идея кой точно е и как изглежда. Съвсем спокойно можем да кажем, че той е френският моден гуру, роден в Италия, който оставя трайни следи в модата с новаторския си стил.

Пиер Карден е роден през 1922 година във Венеция. Родителите му са от Южна Франция. 14-годишният Пиер ги напуска, за да се учи да шие при „Виши“. През 1944 година отива в Париж, където работи при Пакен и Шиапарели. През 1947 година прави костюмите на филма „Красавицата и звярът“, след което започва да се занимава усилено с дизайн на театрални костюми.

За известно време е на стаж и в „Диор“. Открива своя собствена фирма и започва да прави дизайн на маски и костюми за театъра. През 1953 година пред¬ставя първата си колекция дамска мода.

През следващите години открива бутици, а през 1959 година представя първата си колекция готово облекло за жени. На следващата година дебютира и като дизайнер на мъжко облекло.

Дизайнерът постига сравнително добри успехи, но това не го удовлетворява. Вместо да продължи да създава мода по обичайния начин, решава да поеме риска на новаторството.

Вместо обичайните помпозни тоалети за аристокрацията, Пиер Карден се насочва към семплата конфекция. Така става първият френски дизайнер, който представя прет-а-порте колекция.

През целия му привидно безкраен апогей, той си остава едно непоносимо, провокативно дете, упорито отказващо да разкрие публично своята сексуалност, на фона на слухове за афери с прелестната му асистентка и модел Жан Моро и красивия му асистент Андре Оливер.

Днес, като всеки уважаващ себе си дизайнер, той продължава да върши неща, които дразнят хората, само че сега се е насочил към чудния свят на недвижимите имоти. През 2001 година талантливият моден диктатор закупува развалините на замъка Lacoste, Vaucluse, за който се говори, че някога е бил обитаван от Маркиз Дьо Сад.

Той го реставрира частично и го използва за музикални или танцови фестивали. Карден е и собственик на двореца Ca' Bragadin във Венеция.

Въпреки че в няколко интервюта, той твърди, че къщата някога е била собственост на Джакомо Казанова, в действителност това е бил домът на Джовани Брагадин ди Сан Касиан, епископ на Верона и патриарх на Венеция.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати