ezine.bg»Статии»Мода»Модни Икони»Великите дизайнери: Луи Вюитон

Великите дизайнери: Луи Вюитон

Луи Вюитон
Бамбукова кутия за бижута с огледало
Практичен аксесоар за вашия дом:
Бамбукова кутия за бижута с огледало
30.00 лв.
Виж ››

Жените винаги са имали слабост към няколко неща – ослепителни бижута, скъпи обувки и елегантни чанти. Сякаш разбирайки женската психика, дизайнерът Луи Вюитон успява да създаде цяла империя, базирана именно на любимия женски аксесоар – чантите.

Всичко тръгва преди много години, когато модната империя е била само малък цех за производство на пътнически пособия. През 1821 година в семейството на дърводелец от френско провинциално градче се ражда основателят на клана - Луи. Едва навършил 14 години, той решава, че ако ще усвоява занаята като хората, то трябва да се учи от най-големите и най-добрите.

Стяга си багажа и заминава за Париж, където се цани за чирак при най-известния занаятчия в изработката на куфари. Младият Луи се оказва не само доста схватлив, но и пълен с идеи. След няколко години чиракуване си дава сметка, че знае за производството на куфари повече от учителя си и вече нищо не го задържа там.

Вюитон започва работа като опаковчик на багаж. С времето и качествената си работа той си създава добра репутация и успява да направи впечатление на Наполеон III. Така, обграден от аристократична среда и от контакти с хора в занаята, той научава какво трябва да представлява една добра пътническа чанта.

През 1854 година той отваря първия си магазин в Париж и полага основите на компанията, която днес е най-голямото име на пазара за луксозни пътнически стоки.

Чанта Луи Вюитон

Вюитон пръв се сеща да направи плоски куфари, които могат да се подреждат един върху друг. Амбициозният французин се цели нависоко и държи клиентелата му да е подбрана. Всичко трябва да е идеално изпипано и с колкото се може повече екстри, които да отговорят на претенциозния вкус на заможните пътешественици.

След като Луи умира през 1892 г., синът му Жорж поема компанията и я извежда до нови висоти. След смъртта на баща си, Жорж Вюитон започва кампания за разрастване на компанията в световна корпорация, като излага продуктите на панаир в Чикаго през 1893.

Едно от най-големите попадения на фирмата се оказва платът с шахматна шарка. Всъщност този дизайн измисля именно синът на Вюитон, който се оказва не по-малко находчив от баща си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати