ezine.bg»Статии»Мода»Модни Икони»Великите дизайнери: Оскар де ла Рента

Великите дизайнери: Оскар де ла Рента

Оскар де ла Рента

Оскар де ла Рента е навярно сред американските дизайнери, които най-успешно съединяват предимствата на европейския и американския стилове.

Едва ли някой друг по-добре от него знае какво означава животът със стил. В своята дълга и успешна кариера Оскар де ла Рента е бил приятел, съветник и моделиер на всички знаменити жени на САЩ – от президентските съпруги до звездите на Холивуд.

Роден е през 1932 г. в Доминиканската република като най-малко дете в семейството, седмо подред и единствено момче. Ето защо баща му силно се надява на по-практична професия за единствения си син, но на 18 години младият Оскар заминава да учи рисуване в Мадрид.

Впоследствие се оказва чирак на Кристобал Баленсиага – най-известният моделиер в Испания. Между 1961 и 1963 години е асистент на Антонио Де Кастильо за “Ланвен – Кастильо” в Париж. Премества се в Ню Йорк и започва да прави дизайна на висшата мода и готовото облекло в модна къща “Елизабет Арден”.

От 1967 година лансира свои собствени линии за висша мода, бижута и кожени облекла. Пуска в производство също мъжко облекло и различни видове парфюми, аксесоари и мебели. 1973 година е приета за начална за компанията “Оскар де ла Рента”.

Дизайнер Оскар де ла Рента

Младият дизайнер си създава име, когато започва да облича първата дама на САЩ Жаклин Кенеди Онасис през 60-те години. След като пуска собствена линия, де ла Рента става известен със създаваните от него сложни женски рокли, които често са носени от първите дами, включително Нанси Рейгън, Лора Буш и Хилъри Клинтън.

През годините дизайнерът развива и разнообразява маниера на работата си, но неизменно се връща към кафтаните и бродериите, мънистата и воланите, наборите и плисетата. В неговите произведения личат влиянията на “джипси” стила и на ориенталската култура.

Тъй като е израснал в тропиците – където няма кой знае какви традиции в обзавеждането и обличането и липсват строгите правила в интериорния и в модния дизайн, неговият същински маниер и отношение към красивите и стойностни неща – вещи и дрехи, се проявяват, когато той вече е зряла, завършена личност. От юношеските му години, обаче, завинаги остават влеченията към светлите, ярките, жизнерадостните и топлите тонове.

Доминиканският дизайнер Оскар де ла Рента, едно от най-големите имена в модната индустрия през последния половин век, почина на 82-годишна възраст през октомври, 2014 година.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати