ezine.bg»Статии»Мода»Модни Тенденции»Най-любопитните факти от модната история

Най-любопитните факти от модната история

Ревю

Модата, тенденциите, съчетаването на дрехи и цветове е част от живота на почти всеки от нас, но този интерес не е от скоро, като проучване на Kaymu е успяла да извади най-интересните факти от модната история.

Полата е втората най-стара дреха в света след забрадката за слабини. По времето на Древен Египет и мъжете, и жените са носели поли. Първите дрехи на човечеството са изработени от животинска кожа.

Манекенка

В Древен Рим най-модерният цвят е бил лилавия, той е бил толкова харесван, че за да се подчертае неговата популярност бил издаден закон, с който се позволявало единствено на императора да носи лилаво.

Червеният плат е първият известен в историята, който се е търгувал масово. Дължината и ширината му на пазара стигали една човешка ръка, а северноамериканските индианци го купували предимно, за да го връзват на главите си.

Кралица Елизабет е най-известната жена, която проявява суеверие по отношение на дрехите и аксесоарите. Тя винаги носи върху себе си точно 10 дрехи и това число аксесоари.

Сутиенът е патентован през XX век, но в стари хроники се споменава, че викингските жени са го носели преди хиляди годни, за да предпазват гърдите си по време на борба.

По времето на Втората световна война чорапите са били толкова модерни, че когато се налагало на хората да ходят боси, те очертавали линии с молив по крака, за да се имитира шев.

Обувки

В миналото обувките на висок ток се носели както от мъже, така и от жени. Чрез тях мъжете си осигурявали стабилност, докато яздят конете си. Високите токове са измислени са удобство, а не красота, от персийски воини, който търсели начини да се задържат по-лесно върху седлото.

Към края на XV век Шарл VIII опитал да намери по-удобни обувки за краката си, тъй като на единият имал 6 пръста. Затова му направили обувки с четвъртит връх, които веднага след това станали суперпопулярни.

През Средновековието сред жените било модерно да носят живи хамелеони върху дрехите си, подобно на брошка, зашивайки животните върху дрехите си.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати