ezine.bg»Статии»Мода»Модни Икони»Житейски уроци от Коко Шанел

Житейски уроци от Коко Шанел

Коко Шанел

Жената, която завинаги промени облика на модата, жената, която се осмели да разчупи стандартите; жената, която даде на другите жени свободата да се обличат, както искат; жената, която дръзна да вкара мъжкото облекло в дамския гардероб - всичко това може да се обобщи само с едно име – Коко Шанел. От тази велика жена можем да научим наистина много, тъй като житейските уроци, които е оставила зад себе си, са неподвалстни на времето.

1. Най-смелата постъпка е да мислиш за себе си. Високо. Не губи време, удряйки по стена, надявайки се да се превърне във врата.

През целия си живот Коко е въплъщение на истински елегантната и изискана жена – такава, каквато мнозина дами бленуват да са. Нищо не може да сломи силния ѝ дух, дори липсата на опит в областта на модата. Тя е чудесен пример за това, че човек не бива да се отказва от мечтата си при първата трудност.

В началото на своята кариера Коко Шанел няма абсолютно никакъв шивашки опит, но за сметка на това има безброй смели идеи, които само чакат някой да ги претвори. Точно това я амбицира и в последствие създава своята собствена модна къща, която само няколко години по-късно се превръща в империя.

2. Жената трябва да смесва фалшивото с истинското. Харесвам имитациите, защото намирам такива бижута за провокативни, и намирам за позорно да се разхождаш с милиони около врата си, защото си богат. Целта на бижуто не е да накара жената да изглежда богата, а да я направи красива. Две различни неща.

Коко Шанел е известна с елегантната си и изчистена визия. Надали съществува човек, който я е виждал разрошена или пък зле облечена. Великата дама винаги е твърдяла, че преди да излезе навън, една жена трябва да се огледа добре и да махне поне един аксесоар, за да е сигурна, че изглежда добре. Кичът е противопоказен на стила.

3. Парфюмът говори за жената повече от нейния почерк. Парфюмът е невидим, незабравим, главен моден аксесоар. Той оповестява появата на жената и продължава да напомня за нея, когато тя си е отишла.

Парфюмът легенда, Chanel №5, се ражда на 5 май преди 92 години, месеци след края на изпепеляваща страст – тази между великата Коко и руския гений Игор Стравински. Връзката им трае само няколко месеца, но се нарежда сред най-вдъхновяващите сюжети в литературата и киното. От момента на създаването на емблематичния аромат, дизайнерката не се разделя с любимия аромат дори за минута.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Свързани рецепти