Шевиците са новата мания в холивудския стайлинг

Певици

След като балканските ритми, включени в песните на топ музикантите зад Океана, покориха класациите, сега е ред на модата, вдъхновена от традиционните дрехи на Източна Европа, да покори подиумите по света.

Нова колекция, вдъхновена от традиционните славянски шевици, представиха от Валентино. Успехътна новата линия не закъсня и каймакът на Холивуд лудна по източноевропейския стайлинг. Звезди от ранга на Никол Кидман, Сандра Бълок и Холи Бери вече могат да бъдат видени с дрехи, които са украсени с шевици.

Най-авторитетното модно списание посвети специална статия на новата мода. Изданието, определящо новите вкусове от десетилетия насам, категорично отсече, че шевиците, вдъхновени от Източна Европа и най-вече от размирната Украйна, са новият хит в Холивуд.

Малко след статията вече могат да бъдат видени хора по улиците на Бевърли Хилс и Маями, облечени с непретенциозни бели ризи, носени върху обикновени дънки, но украсени с традиционни червени багри, които сме свикнали да виждаме по народните носии на славянските народи.

Тласък на новата мода даде дизайнерката Вита Кин. Тя популяризира традиционните украински рокли и блузи от своята колекция в Инстаграм. Показаната от нея нова линия се превърна почти мигновено в международна сензация. Тя определя новата мода като бохемска ексцентричност в луксозно изпълнение.

Шевиците са ръчна украса върху народна носия. В България се украсява предимно женско, но понякога и мъжко облекло. В Украйна, от където и тръгна новата мода, покорила Холивуд, еднакво пъстри са и мъжките, и женските дрехи.

Шевица

За изработката на шевици се везе направо на тъканта, в по-ново време и върху дебели тепани платове с пришита върху тях тънка мрежеста тъкан – канава, или по предварителна рисунка. Работи се най-често с вълнени, понякога с копринени или памучни конци, по-рядко се използват металически – сърмени, жички, но почти винаги заедно с текстилни.

За поле на орнаментите служи фонът на тъканта, най-често бял. Извезаните мотиви са геометрични, растителни, по-рядко животински, има и вещо орнаментирани човешки фигури, сечива, съдове и пр. Колоритът е в гамата на топлите червени цветове с контрастиращите им студени - зелени, сини и черни.

Рейтинг

5 1
4 2
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати