ezine.bg»Статии»Мода»Модни Икони»Великите дизайнери: Мариучия Мандели

Великите дизайнери: Мариучия Мандели

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k463
Великите дизайнери: Мариучия Мандели
Стилна кутия за бижута от полипропилен - 25 см
Качество без компромис:
Стилна кутия за бижута от полипропилен - 25 см
59.00 лв.
Виж ››

Мариучия Мандели – кралицата на суетата, е родена в Бергамо през 1933 и умира в края на 2015 година. Тя е един от най-великите модни дизайнери на всички времена. В света е по-известна под името Криция.

В ранните си години, по настояване на строгата си леля, Мандели завършва колеж в Швейцария. Между 1954 и 1955 година е учителка в родния си град. Пристрастена към трудовете на Платон, в един от недовършените му монолози за женската суета, попада на името Криция, което избира за свой псевдоним.

Мандели не може да спре порива на истинската си страст – шиенето. Започва с поли, които сама разнася с евтин куфар по магазините за дрехи в Милано. Със спечеленото успява да наеме две стаи в предградията. Те се превръщат в първото ѝ ателие. През 1957 година, заедно с приятелката си Флора Долчи, там подготвят и първата си колекция. Тя е изпълнена с изчистени рокли и младежки свежи поли. През следващите седем години Мариучия и Флора се борят, за да изградят име.

Големият пробив на Криция идва през 1964 година. Знаменитата черно-бяла колекция, представена в двореца Пити във Флоренция, печели на фината в детайлите дизайнерка новоучредената награда на италианските модни критици.

Кариерата на Мандели тръгва нагоре. Тя никога не изневерява на стила си да бъде различна. През 1972 година, когато на остров Капри всички дизайнери залагат на маски и миди, Криция представя ултраминиполи и взема наградата "Златният Тиберий".

Следват години на заслужено признание и немалко работа и нови идеи от вече признатата дизайнерка. През 1971 година Криция въвежда мъжкия силует ала Жорж Санд. 1980-та година тя обявява за романтичната година на Наташа Ростова от "Война и мир", а през сезона 1991/92 жената в нейните творби сякаш е излязла от рисунките на Климт.

Един от многото ѝ таланти остава маниерът, с който успява да превърне моделите си в послания, свързани с изкуството и духа на времето. Самата тя споделя, че би се срамувала, ако задължава жените да носят неща, само защото е модерно. Дрехите от колекциите ѝ винаги са били удобни, практични, без нужда от гладене, но все пак достатъчно стилни.

Любимите материи на дизайнерката винаги са били тъканите, увеличаващи обема - вълната, платовете туид, драп и грубите еднолицеви материи, както и коприните. В моделите си тя смело използва и технологични материали като гума и пластмаса. Съчетанието, по което творбите ѝ лесно могат да бъдат разпознати, е смес между лукс и псевдобедност.

Криция е световнопризнат дизайнер до края на дните ѝ. Кралството ѝ печели над 500 милиона годишно, а освен облекла, марката ѝ произвежда още аксесоари, мебели, шампанско, бижута и парфюми. Бутиците ѝ са над 250, като само в Япония наброяват 202.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest