Модни иновации, без които сме изгубени

Модни тенденции

В наши дни иновациите в модата са нещо обичайно. Тенденциите отминават, но има изобретения, без които човечеството не може. С годините те са станали неизменна част от ежедневието ни и отсъствието им е немислимо. Ето кои са те:

Интернет

Онлайн пазаруване

Безспорно интернет постигна истинска революция в сферата на много области, една от които е пазаруването. С навлизането на интернет през 1991 г. до 1995 г. онлайн продажбите станаха факт. Много компании се превърнаха в гиганти именно благодарение на него. Онлайн пазаруването предлага буквално всичко, което клиента търси. Всеки от нас има на разположение хиляди сайтове за пазаруване, в които се предлагат всички нови колекции, сравняване на цени и директна доставка до дома – бързо и лесно.

Панталони

Панталони

В наши дни жени носят повече панталони, отколкото поли и рокли. До 1920 година дамите не са се осмелявали да носят панталони. Бавно тази дреха започва да навлиза и в дамската мода. В края на 19 век френската актриса Сара Бернар първа се осмелява да се появи с панталони на сцената. Следват много опити за вкарване на панталоните в женската мода, но това става факт чак през 1966 година, когато Ив Сен Лоран стартира колекция с дамски костюми Le Smoking. Днес никоя жена не може да си представи отсъствието на панталон в гардероба.

Мини полите

Популярността на късите поли достига своя връх в Лондон през 1960 година. Дотогава къси поли са се носили само в спорта и в танците. Те били характерни само за танцьорки, фигуристки, тенисистки и мажоретки. Стилът на мини полите навлиза през 1965 година, когато британският модел Джен Шримптън носи къса рокля на Derby Day.

Малка черна рокля

Малка черна рокля

До 1920 година се е смятало, че черното е цвят само за траур. Носенето му при други обстоятелства се е считало за неприлично. Първата Световна война, испанската грипна епидемия и големият брой смъртни случаи обаче налагат все повече жени да носят черно. На 1 октомври 1926 година US Vogue за пръв път представя черна изчистена черна къса рокля с дълги ръкави, дело на Коко Шанел. Модните специалисти дават прогноза, че изчистената малка черна рокля ще се превърне в задължителен елемент от всеки женски гардероб. И се оказват прави.

Сутиенът

Бельо

Днес не можем да си представим жена без сутиен. Те са носени още през 1880-те. Едва през 1910 година обаче стават незиенна част от модата.

Дънките

Дънки

Денимът произхожда от френския град Ним (де Ним – от Ним). Думата дънки идва от френската фраза Bleu de Genes - сините Генуа. Въпреки че се носят от 1500 година, бумът на дънките настъпва през 1870 година. В началото носени като работно облекло, през 1970-та те се превръщат е модна тенденция. Днес дънките са неизменна част от гардероба на мъже и жени и са подходящи за всеки сезон.

Ципът

Тази модна тенденция е преминала през ръцете на няколко велики модни изобретатели, преди да намери своето място в историята. През 1851 година изобретателката на шевната машина - Елиа Хоуи, получава патент за автоматика. В началото ципът се е използвал главно в производството на ботуши и табакери. Нужни са били 20 години, за да си спечели мястото и в модата.

Бикините

5 юли 1946 година е датата, на която Луи Реард създава това велико постижение на модата. Още от 1930 година дамите в Европа започват да носят бански от две части, а тенденцията е пренесена и в Америка през Втората световна война, когато е трябвало да се пести всичко. След войната дизайнерите възприемат тенденция, а бикините навлизат активно в ежедневието на всяка жена.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати