Ezine.bg»Статии»Мода»Модни Икони»Десетте срамни тайни, които модната индустрия крие

Десетте срамни тайни, които модната индустрия крие

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k254
2 от 9 Снимки

3. Оловна боя


Ярко оцветените модни аксесоари съдържат в състава си оловни бои. Всяка страна, която внася подобни продукти, няма законовите права и разрешителни за производството им. Резултатът е, че ярките и цветни портмонета, бижута и чанти излъчват токсични материали. А от медицинска гледна точна дори лекото излагане на олово води до бъбречна недостатъчност и уврежда нервите. Сред компаниите, които през 2010-та година бяха осъдени, че са излагали клиентите си на олово, попадат: Target, JC Penny, Kohls, Victoria’s Secret, Macy’s, Sears и Saks Fifth Avenue.

Независимо дали сте от маниаците на тема мода или точно обратното, дрехите са неделима част от ежедневието ви. Модната индустрия е огромна и струва милиарди. В световен мащаб се забелязва тенденцията на търсенето на евтините дрехи, произведени в западния свят.

Текучеството на дрехи не може да не ни накара да се запитаме откъде идват всичките тези дрехи. Отговорът е: От Изток, където се шият от детски ръце в голяма част от случаите. Този е само един от 10-те основни проблема на индустрията по шиене на дрехи.

Първият и навярно най-важен проблем е детският труд. В Камбоджа работният стаж може да започне на 15, но за много момичета фабриката се превръща във втори дом още когато са на 12. Семействата живеят в тотална бедност и за да работят, децата напускат училище и прекарват целия си живот на работа на надница, която се равнява на не повече от 1 лв. Извънредният труд не се заплаща. Интересното е, че много майки водят децата си със себе си на работа, защото няма кой да ги гледа. Тъй като за тях няма занималня, с времето от скука те също започват да помагат на майките си.

Разгледайте галерията горе и вижте останалите 9 неудобни проблема, които крие в торбата модната индустрия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати