Ezine.bg»Статии»Мода»Модни Тенденции»Висша мода от боклуци – да, възможно е

Висша мода от боклуци – да, възможно е

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k254
Висша мода от боклуци – да, възможно е
Снимка: fb

Мода от отпадъци – може да звучи странно, но е истина. Оказва се, че нещата, които изхвърляме, могат да се превърнат в изключително красиви облекла.

Всяка година над 13 милиона тона пластмаса попадат в морето. Един човек е намерил тяхното приложение - художничката Марина Дебрис превръща част от тях в облекла.

Рециклираната мода е повече от изумителна. С моделите си жената цели да привлече общественото внимание върху замърсяването на моретата и океаните.

Художничката живее в крайморски градове откакто се е родила. От Бонди бийч в Австралия тя се мести в Лос Анджелис. След калифорнийското крайбрежие отива във Венеция, а най-накрая - в Сидни. Без значение къде живее, винаги е виждала едно и също нещо – тонове боклуци, които замърсяват красивите места.

Марина Дебрис решава, че трябва да направи нещо, за да подобри положението. Поради това започнала да събира отпадъци. Колкото повече събирала обаче, толкова повече осъзнавала, че ще е трудно да се справи сама. За да се наслаждава на океана, ѝ трябва помощта на целия свят.

Не всички отпадъци, които Дебрис събира, могат да се рециклират. Това налага тя да потърси начин да използва повторно плячката от своите плажни разходки. В същото време обмисля и как да привлече внимание върху проблема. Това я води към идеята за Trashion. Думата е съчетание от английските термини за боклук и мода - съответно trash и fashion.

Марина прави мода от боклук. Като всеки природозащитник, с това се опитва да привлече вниманието на обществеността към проблема. За своите модели тя използва всичко – от стари топки за тенис до рибарски мрежи. За да вдъхне живот на стар корсет, е използвала сламки и пластмасови вилици.

Боклукът, който човечеството произвежда, се връща и го преследва – това е посланието, което Марина отправя към света. Работата и снимките на роклите й се радват на небивал интерес.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати