Едва 16-годишна, родна дизайнерка прослави българските шевици

1 от 7 Снимки
Моряна Филипова
Снимка: fb
Моряна Филипова

Моряна Филипова – това е името на 16-годишната дизайнерка, която прослави българските шевици. Дрехите ѝ получиха световно признание.

Постиженията на Морияна са големи въпреки крехката ѝ възраст. Тя обича изкуството, да експериментира и да научава нови неща. Вече има зад гърба си и модна колекция. Тя се казва Фолклорните мотиви в съвременни гардероб на работещата жена.

Дизайнерката взима уроци по рисуване. Когато в началото започнала да експериментира с нови материали, открила, че нейно призвание е модата. Първата си дреха ушила в трети клас. Роклята се разшила след два часа, но пък била ефектна.

Днес ролките на Морияна са истинско произведение на изкуството. Те се отличават с традиционните български шевици, които младата дизайнерка вплита в тях. Дизайнерката работи през нощта, за да може да съчетава работата с училището.

Колекцията си Филипова създава за 3 месеца. Въпреки че всички ѝ повтаряли, че е малка, мечтите ѝ са големи. Момичето рисувало до ранни зори, а след това отивала на училище. Когато се приберяла в дома си, учела за следващия ден и отново започвала да твори.

Морияна успява да сбъдне мечтата си с малки стъпки. Малко след като излязла колекцията, работата ѝ е оценена и от Харвард. Тя печели стипендия за мастърклас по маркетинг и мениджмънт, от който няма търпение да се възползва. И е категорична, че с каквото и да се захване, винаги ще прославя българското.

Днес Филипова е съсредоточена върху популяризирането на първата си дизайнерска колекция. Моделите ѝ са удобни и свежи, подходящи както за всеки ден, така и за по-официални случаи. Моделите са най-различни и пасват на различните типове тела. Върху всяка дреха са използвани ръчно бродирани шевици.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати