Първият веган текстил вече е факт!

Веган

Турция стана първата страна, която произвежда веган текстил. Тя е дело на компанията Ипекер Текстил.

Турска фабрика произвежда първия веган текстил в света. Тя се намира в северозападния турски окръг Бурса.

За да бъде одобрен, текстилът премина през дълъг процес на тестване в Германия и Швейцария. Днес компанията вече има Етикет-V (V-Label) от Европейския вегетариански съюз (EVU) за своя текстил.

Член на борда на директорите на компанията е Ихсан Ипекер. Той посочи, че процесът на сертифициране е бил труден и дълъг. Причината е, че Етикет-V е най-надеждният сертификат за вегетариански/вегански продукти. Той е единствен по рода си и няма аналог. Това прави текстилните продукти на компанията единствените по рода си за момента на пазара.

Турската компания вече разполага със заветния документ, в който се посочва, че няма никакви животински съставки или протеини в 146-те различни видове текстил, които произвеждат. Основна тяхна цел днес вече е да произвеждат, без да вредят на природата. В процесите на изработка на текстила собствените осигуряват приемственост, без да вредят на живота на планетата.

Веган текстил

До момента Ипекер Текстил изнася продукти към над 100 клиента в 52 различни страни. След получаването на уникалния етикет интересът към нея ще нарасне неимоверно. Вече има запитвания за огромни количества продукти от едни от най-големите световни корпорации.

Турската компания не се страхува от конкуренцията и се надява повече компании да последват примера ѝ. Само така, с общи усилия, можем да спасим планетата - категорични са говорителите ѝ. Веган продуктите са само един от начините това да стане.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0

Коментари