Как да избираме и купуваме чорапи?

Чорапи

На пазара има изобилие от чорапи. Ефирни за дамите, термочорапи за всички, памучни, бамбукови, вълнени. Но знаем ли как да избираме и купуваме чорапи? В тази статия ние ще ви ориентираме за модните тенденции при чорапите. И все пак оставяме последната дума на вас. Ето и с какво трябва да се съобразите при избор на чорапи:

Чорапи според материята

Съществуват различни видове материал, от който са направени чорапите: акрил, вълна, памук, бамбук, креп найлон. Бамбуковите и памучните са най-универсални и стават за всяко време на годината. Бамбукът беше хит при чорапите преди няколко сезона и още държи едни от първите позиции при търсенето от потребителите. Често бамбукът е специално обработен, за да е антибактериален, което не е за подценяване, ако имаме предвид различните обриви и гъбичките, които могат да се появят по краката, ако не полагаме грижи за кожата и ноктите си.

Памукът обикновено е мерсиризиран или пениран. Мерсиризираният памук е произведен по класическа технология и много добра материя при избор на чорапи.

Чорапи според сезона

Чорапи

За пролетта са подходящи найлоновите чорапи или така наречените тънки чорап за дамите. Те се предлагат в най-различни цветове, както в класическо черно, така и в бежово, сиво, тъмносиньо и др. Дори се произвеждат и в зелено.

Тези чорапи са много подходящи за по-топлите дни, когато памучните чорапи предизвикат изпотяване на краката. Интересно е, че има найлонови чорапи, които са на различни фигури и с преливащо оцветяване, за да паснат на всеки стил и вкус.

За мъжете, разбира се, са памучните чорапи, които през пролетта са техният тънък вариант. Продават се и изтънени чорапи, така че да могат да се носят и в по-топло време.

За есента са подходящи бамбуковите чорапи, които не спарват крака. Притежават антибактериални свойства и се продават в различни разцветки.

За зимата пък са чорапите от мериносова вълна, които са много модни напоследък. Те са добър вариант, когато се чудим как да избираме и купуваме чорапи.

Лятото и двата пола могат да обуят памучни терлици, но не от онези, които бабите плетат, а чорапи тип терлик. Плетките на бабите пък могат да свършат работа с един номер по-големи обувки, тъй като са от истинска овча вълна.

Разбира се, класическите памучни къси чорапи, могат да се носят във всеки сезон, без най-горещите дни на лятото.

Чорапи според настроението

Чорапи

Все повече фирми в България, започнаха да продават чорапи за настроение. Това са чорапи с мотиви, изобразяващи различни животни, символи, като котва, сърце, зарчета за късмет, както и разцветки с различни плодове, зеленчуци и растения. Продават се и тематични чорапи за празници като за Трифон Зарезан, Свети Валентин, Хелоуин, Коледа и Нова Година. Ако искате да се развеселите, да се разнообразите, вземете си чорапи за настроение, ако дрес кодът ви не е прекалено строг. Но дори и тогава, малко свежест при избор на аксесоари, няма да навреди.

Най-важното, когато избираме и купуваме чорапи, е да ги съобразим със сезона и температурите, предпочитанията си за материя и потребностите на краката си, настроението и стила си.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари