Какво представляват мускулните релаксанти?

Мускулните релаксанти облекчават болката в коленете

Мускулните релаксанти са често използван клас от лекарства. Ако имате болки в гърба, врата или страдате от тензионно главоболие и някога сте посещавали лекар по тези причини, изписаните от специалиста медикаменти вероятно са били от този клас. Причината – действието им. А то е точно такова, каквото предполага и името им – отпускат мускулите. И докато има още много лекарства, които се борят с болката, има няколко причини, поради които този клас е предпочитан в някои случаи.

Първото предложение на лекарите при болка в повечето случаи са лекарства като ибупрофен или парацетамол. В някои случаи те са неподходящи – ако имате сърдечни, стомашни или чернодробни проблеми. Обикновено мускулните релаксанти се изписват за остра, а не за хронична болка. Идеална опция са за болка, която ни пречи да се наспим, защото те имат отпускащо действие и ще направят заспиването ни по-лесно.

Кога се използват мускулните релаксанти? Най-често за състояния на болка, предизвикани от контракции на мускулатурата – крампи или спазми. Такива са тензионното главоболие, което се причинява от стегнати мускули в областта на врата; болка в гърба или кръста и врата; фибромиалгия; скованост при състояния като множествена склероза, церебрална парализа или амиотрофична латерална склероза.

Като всички тези лекарства, и мускулните релаксанти имат своите противопоказания и странични ефекти. При прием често се среща умора, сънливост или седация, слабост и умора, замаяност, сухота в устата, депресия и по-ниско от обичайното кръвно налягане. Опасно е, ако комбинирате мускулните релаксанти с алкохол. Подобна комбинация е абсолютно противопоказна. Препоръчително е да избягвате работа с машини или шофиране при приема им заради сънливостта, която предизвикват.

Не бива да приемате мускулни релаксанти за дълго време, защото са известни случаи на пристрастяване към тях. Някои молекули от тази група действат като тежки успокоителни – злоупотребите се получават в търсене на отпускащ съзнанието ефект.

Освен психически, тези лекарства могат да доведат и до физическа адикция. Тялото ни привиква към тях и става резистентно. Затова мускулните релаксанти се приемат само след консултация с лекар и само за предписаното време в препоръчаните количества. В случай че не чувствате облекчение, обсъдете схемата на лечение с лекаря си. Той ще направи нужните промени, за да се почувствате по-добре.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари