Стефан Данаилов чукна 70

Стефан Данаилов

На 70-ият си рождене ден Ламбо не мисли за пенсиониране, а напротив, за нови роли в киното и телевизията. Актьорът признава на връх юбилея си, че живецът в кръвта му, го кара да крои планове за бъдещето, а не да мисли за старостта.

„Често ме питат журналисти - как мога да чета без очила на тези години“, споделя усмихвайки се актьорът.

На въпроса дали няма намерение да пише автобиографична книга, той отговаря: „Все още не съм сигурен дали трябва да пиша книга за себе, но започват да ми се губят някои неща от миналото. Може би, все пак трябва да напиша. Като се връщам назад в спомените, ми изплуват все весели неща, макар и не всички да са такива.“

Данаилов признава, че във времето е имал и големи професионални разочарования. Случвало се да изберат друг актьор от Академията за роля, за която доста се е надявал да получи.

Стефан Данаилов е роден на 9 декември 1942 в София. Като младеж мечтае да стане моряк в гражданския флот, тъй като морето винаги го е привличало.

От дете започва да участва в игралния филм -„Следите остават". В казармата, решава да кандидатства история, но актьорът Иван Кондов, който по това врене е съпруг на сестра му, го подстрекава да следва във ВИТИЗ.

Така през 1963 г. той бива приет в класа по актьорско майсторство на проф. Стефан Сърчаджиев. След кончината на Сърчаджиев, младият Данаилов учи при Методи Андонов и проф. Анастас Михайлов. Завършва академията през 1966 г. и почти веднага започва работа в Пловдивски театър.

Освен актьор Данаилов е и политик. По времето на социалистическия строй той е член на БКП, партиен секретар в Народния театър. В периода от 2005–2009 като депутат от коалиционно правителство на БСП, ДПС и НДСВ - Данаилов е и културен министър в кабинета на Сергей Станишев.

Рейтинг

4.3
Общо 3 гласували
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари