Папа Бенедикт XVI се оттегля от поста си

Ватикана

Папа Бенедикт XVI се оттегля от поста си, тъй като нямал сили да управлява. Това се очаква да стане на 28 февруари в 19 ч. по Гринуич, съобщи говорител на Ватикана.

Според британски медии напоследък Папата се е появявал все по-често с бастун и имал затруднения при четене на текстове на речите си, които влизали в задълженията му като глава на Римокатолическата църква.

Папата сам обявил оттеглянето си в реч на латински по време на консисторията във Ватикана.."Напускам в пълна свобода и разбирам добре тежестта на решението си", заяви Светият отец. "Искам да продължа да служа на църквата като посветя живота си на молитви."

Той признава още, че за един папа е нужно да бъде силен не само духовно, а и физически. От Ватикана потвърдиха, че през последните месеци здравето на Бенедикт значително се е влошило.

Папа Бенедикт XVI застана начело на Светия престол на 19 април 2005 година. Той бе избран от Ватикана за глава на Римокатолическата църква, след смъртта на папа Йоан Павел II.

85-годишният папата, чието истинско име е Йозеф Ратцингер, е роден в малкото селце Марктъл ам Ин, област Бавария, Германия на 16 април 1927 г. Завършва Мюнхенския университет през 1951 година със специалност "Теология и философия".

На 21 юни същата година е ръкоположен заедно с брат си Георг Ратцингер за свещеник в Катедралата Фрайзинг (Freisinger Dom) лично от архиепископа на Мюнхен и Фрайзинг - кардинал Фаулхабер.

През 1981 папа Йоан Павел II го назначава за префект на Конгрегацията за доктрината на вярата. Това е най-старата и важна конгрегация във Ватикана. След кончината на Йоан Павел II той бива избран за негов наследник, като приема името Бенедикт (от латински - благословеният).

Напускането на папа Бенедикт XVI не е прецедент в историята. Първият случай на папа отказал се от престола е папа Целестин V, чието управление продължава само 5 месеца. Последният отказал се от поста по своя воля е папа Григорий XII през 1415 г.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати