Барак Обама си намали заплатата

Барак Обама

Президентът на Съединените щати Барак Обама е взел решение, да връща 5% от своята заплата обратно в бюджета на страната.

Решението на Обама е по-скоро жест на солидарност спрямо другите държавни служители, пострадали от мерките за съкращаване на бюджетните разходи с намаляване на заплатите им, заради икономии на страната.

Заплатата на президента на Америка е 400 000 долара годишно. Размерът на възнаграждението се определя със закон и не може да бъде променяно. Така с решението си да върне част от годишната си заплата в хазната ще се възвърнат 20 000 долара от заплатата на Обама.

Обама

Примерът на Обама последва и секретарят на отбраната Чък Хейгъл, който също намали полагащото му се възнаграждение. На тази „жертва“ са готови и други представители от президентската администрация.

В началото на март Барак Обама подписа споразумение, с което започнаха орязването на 85 милиарда долара от разходната част на федералния бюджет на страната до края на фискалната година.

В началото Обама отхвърляше тази мярка, но в последствие се наложи да подпише декрета, тъй като членовете на Конгреса не успяха да намерят други начини за съкращаване на държавния дълг.

Съгласно закона президентът на САЩ трябваше да подпише декрета за влизането в сила на бюджетните съкращения до 1 март.

Рейтинг

4.5
Общо 4 гласували
5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари