ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Стомашно разстройство

Стомашно разстройство

AdminAdmin
Дарт Вейдър
1k1499
Стомашно Разстройство
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

Под стомашно разстройство в ежедневието се разбират различни състояния на дискомфорт, свързани с коремната област и или отделянето на фекалии. По-общо казано това са така наречените стомашно-чревни разстройства.

Причини за стомашно разстройство

Има много възможности да страдате от стомашно разстройство. Разделят се на две основни групи:

1. Свързани с начина ви на живот. Такива могат да бъдат, нередовното хранене, злоупотреба с алкохол или медикаменти, промяна на начина ви на хранене, прием на храни богати на мазнини, прекаляване с газирани напитки, прекомерна употреба на люти храни, прекаляване с храненето (преяждане), твърде бързо хранене, стрес и др.

2. Свързани с други заболявания и медикаменти предписани от лекар. Такива могат да бъдат например калциеви антагонисти, които се използват за лечението на стенокардия или високо кръвно налягане. Други са нитрати също използвани за лечение на стенокардия. За лечение на белодробни заболявания се използва теофилин, който също може да причини стомашен дискомфорт, и още бифосфорни кортикостероиди и нестероидни противовъзпалителни средства.

Симптоми при стомашно разтройство

Има различни симптоми едни от тях са неразположение и болка в горната част на корема, подуване, загуба на тегло, гадене, диария, отпадналост. Тези симптоми могат да бъдат придружени от повишаване на температурата, която от своя страна е индикатор за вирусни инфекции. Следствие от диарията може да се стигне до обезводняване, което е особено опасно при много малки деца или при много възрастни хора.

Обичайно стомашно разстройство не е свързано с по-сериозни заболявания. Ако това състояние обаче се проточи повече от седмица или страдате от силно обезводняване или дори стане хронично е нужно да се консултирате с вашият лекар. В случай, че при изхождане има кръв в изпражненията е нужно незабавна консултация със специалист.

От стомашно разстройство са застрашени всички хора от най-младите, до най-възрастните. Много често не знаем какво е съдържанието на продуктите в храните. Ако сте яли навън и след това имате стомашен дискомфорт изчакайте 24 часа, в случай, че симптомите не са обезпокоителни. В случай, че симптомите са много силни или сте консумирали гъби с неизвестен произход, както и храни, съдържащи яйца – веднага потърсете лекарска помощ. Винаги е по-добре да сте се консултирали с лекар без реална причина, от колкото да не го направите и да има тежки последствия.

За хора над 55-годишна възраст, при продължителни стомашно разстройство е добре да се направят допълнителни изследвания.

Какво да правим? Тежките стомашните разстройства могат да са симптом за гастрит, язва или рак. Ако имате съмнение не се колебайте да потърсите лекарска помощ.

Храните са от особено значение за нормалното функциониране на храносмилателната система. Уверете се, че знаете какво купувате. Продуктите не бива да са с изтекъл срок на годност, важно е да сте информирани какво им е съдържанието. По възможност се хранете у дома, за да сте наясно какво сте сложили в храната, кога сте я сготвили и какви подправки сте използвали. Не прекалявайте с алкохола и преяждането.

Коремни Болки

Поддържайте висока хигиена. По възможност след като се изходите се измийте с вода и винаги мийте ръцете си преди ядене, това ще ви предпази от попадане на различни бактерии в организма.

Особено при диария е важно да приемате достатъчно количество течности. В случай, че повръщате, преустановете приема на вода за 2-3 часа. След това започнете да пиете по една глътка вода, но често – примерно на 10 мин. Избягвайте приема на кофеин (в това число и чай, като изключение правят билковите чайове), алкохол, мазни храни, прясно мляко.

И при диария и при повръщане, може да започнете постепенно захранване с препечен хляб и варени картофи (без сол).

При хора над 70 години, деца, хора с хронични заболявания, лечението и диетите да бъдат направени и проведени от лекар.

Ако симптомите не се подобрят или започнат да се влошават незабавно потърсете помощ.

Превенция на стомашно разтройство

Употребявайте умерени количества алкохол и не прекалявайте с приема на храна. Избягвайте мазните, пържените и лютите храни. Мийте си ръцете преди хранене. Избягвайте заведения със съмнителен хигиеничен вид. Следете срока на годност на продуктите. Ако все пак попаднете в заведение, което не познавате, поръчайте си традиционно ястие. Избягвайте храни, които съдържат яйца или други техни продукти. Спазвайте здравословен хранителен режим и спортувайте. Здравословният начин на живот намалява вероятността за всички видове заболявания!

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
44
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати