Рубеола

Ваксиниране на дете

Какво е рубеола

Рубеолата е вид леко протичащо инфекциозно заболяване. Представлява вирус от рода Rubivirus и засяга периферните лимфни възли, протича с обрив и интоксикационни симптоми. Той е РНК вирус, който няма общи антигени с други вируси. Наблюдава се предимно при деца, но се среща и при възрастни, като най-опасен е за бременни жени. Това е един от видовете заболявания с общото наименование шарка.

Симптоми при рубеола

При деца често заболяването протича безсимптомно. При възрастните хора по-често има симптоми, които могат да бъдат и различно тежки. Инкубационният период на заболяването е от 13 до 22 дни. Първите симптоми се появяват два три дни преди да се появи обрива и са кашлица, лека хрема, конюнктивит, лека температура, главоболие и отпадналост. След това се появяват обрив и подуване на лимфните възли зад ушите, които са и основните признаци за развитието на този вид шарка.

При някои хора обрив може да не се наблюдава, поради което заболяването може да бъде сбъркано с други вирусни инфекции, като грип и настинка. Ако все пак има обрив той обичайно не е силен и е от дребни петна, които не причиняват сърбеж. Започва от главата и се разпространява по тялото към краката. Ако вашето дете или бременна жена имат изброените симптоми е от особено значение да се обърнат към лекар.

Заразяване с рубеола

Рубеолата е силно заразна, нейният вирус попада в организма през горните дихателни пътища, по кръвен или лимфен път. Веднъж достигнал лимфните възли, вирусът започва да се размножава. Непосредствено преди да се появи, обривът е най-сериозната част от заболяването, когато вирусът посредством кръвния поток се е разпространил в цялото тяло.

За да се зарази човек с рубеола единствено условие е да е бил в контакт с друг човек, който вече е болен. Заразяването става по въздушно-капков път.

Диагностициране на рубеола

Доктор

Най-често е достатъчен преглед от личния ви лекар, за да установи това заболяване. След разговор в който ще бъдете попитани за симптомите и дали сте имали контакт с лице болно от рубеола, той ще огледа обривите ви и ще провери лимфните възли.

Може да се направят изследвания на кръв или урина, но това се случва относително рядко. Такива изследвания за рубеола се използват само в случаите на вродено заболяване.

Лечение на рубеола

Лечението е насочено към облекчаване на симптомите. В повечето случа лечение не е необходимо, задължително е изолиране на болния с цел ограничаване на заразата, както и почивка. Обичайно след 3 дни всички симптоми отзвучават спонтанно.

В случай, че болният има температура е желателно да пие повече течности, за да предотврати обезводняване на организма. Може да се взимат лекарства, но само с лекарско предписание.

Ако очите се възпалят е добре да няма ярка светлина в помещението, където се лекува болният, а при необходимост да се носят слънчеви очила.

Въпреки, че това заболяване е относително леко, задължително се провежда под лекарско наблюдение.

Усложнения при рубеола

При деца и възрастни без други заболявания, болестта обичайно протича без особени усложнения. Най-опасна е за бременните жени, защото може да предизвика спонтанен аборт, раждане на дете с тежки увреждания или преждевременно раждане.

При около 25% от новородените, чиито майки са прекарали рубеола в първото тримесечие на бременността, се наблюдават тежки увреждания като порок на сърцето, катаракта, увреждания на черния дроб, глухота и др. Всички тези заболявания се наричат с общото име „Вроден Рубеолен Синдром. Поради тази причина ако се установи заразяване с рубеола до третия месец от бременността, майките биват съветвани да направят аборт.

Предпазване от рубеола

Ако има установен случай на рубеола, всички болни и тези които са били в контакт с тях се поставят под карантина. Целта е да се ограничи разпространението на заразата. Най-добрата защита от рубеола е имунизацията. Тази имунизация е задължителна за България. Първата имунизация се поставя около 13 месечна възраст, като се повтаря на 12 годишна възраст.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати