Варицела

AdminAdmin
Дарт Вейдър
1k1518
Варицела
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Варицела е вид шарка известна още като Лещенка. През вековете е била наричана „дребна шарка”, тъй като характерния за заболяването обрив е бил по-малък в сравнение с този причинен от Вариола, която е била наричана още „едра шарка”. В наше време поради факта, че вариолата е заличена в световен мащаб, обривът на варицелата е по-голям от този на другите шарки и поради тази причина често се нарича „едра шарка”.

Варицелата е силно заразно заболяване, което се причинява от вируса Varicella zoster virus. На първият етап на заболяването вирусът предизвиква Варицела, а след като отмине се загнездва в дорзалните ганглии, като при голям спад на функцията на имунната система причинява Херпес Зостер. Това може да се случи десетки години след прекарването на варицела.

Веднъж преболедувано това заболяване срещу вируса, който го причинява се изгражда естествен имунитет до края на живота на човека.

С варицела се заразява 90% от населението на земята, като обичайно това се случва във възрастта между 3 и 9 години. Все пак то се среща и при възрастни хора, като симптомите при тях са значително по-силни.

При майките, които са боледували от варицела преди да забременеят, обичайно новородените имат естествен имунитет срещу варицела до около първата си година.

Варицелата може да носи тежки последствия за плода, ако майката се зарази по време на бременността.

Симптоми при варицела

Инкубационният период на заболяването е между 12 и 24 дни, като най-често е около 14. Вируса се отделя в течността на обривите и носоглътъчния секрет, поради което болният е силно заразен. Обичайно разпространяването започва 2 до 3 дни преди да се появи обривът и продължава от 5 до 9 дни след неговата поява.

Първите симптоми са сходни на тези при настинка и грип: висока температура, възпаление на горните дихателни пътища, загуба на апетит, обща отпадналост и на втория, третия ден се появява обривът. Появява се първо по торса (корема и гърба) или под мишниците, а след това се разпространява по цялото тяло.

В началото петната са червени, постепенно стават на пъпчици, като с развитието на болестта се превръщат в мехурчета, които са изпълнени с бистра течност. Те нарастват, след което се разпукват, а в последствие образуват корички. При нормално развитие на болестта, белези от обрива не остават. Характерен е силен сърбеж. Обичайно обрив има и на всички лигавици (полови органи и устна кухина).

Усложнения при варицела

Усложнения обичайно се наблюдават при бременни, новородени, хора с вроден имунен дефицит и такива със заболявания, засягащи имунната система. Те могат да бъдат различни инфекции на дихателните пътища като ларингит, пневмония и др, може да се наблюдават увреждане на черния дроб, енцефалит и др.

Най-често срещаното усложнение при това заболяване е вторично бактериално инфектиране на мехурчета, като това обичайно се предизвиква от тяхното разчесване и последващо замърсяване. Следствие от него, са оставащите от обрива белези.

Разпространение на варицела

Варицелата се пренася основно по въздушно-капков път. Други по-рядко срещани начини са, чрез пряк досег с болен или от заразен от болен секрет.

Диагностициране на варицела

Обичайно диагноза варицела се поставя след преглед, изясняване на симптомите и оглед на обрива. Тъй като той е специфичен за заболяването, лекарят лесно ще го разпознае. Особено ако е налице контакт с болен или епидемия.

Лечение на варицела

В повечето случаи специално лечение не се налага. Прилагат се различни медикаменти за намаляване на симптомите на заболяването. Особено важно е да се облекчи сърбежа, за да не се разчесват обривите, тъй като това може да доведе до вторично бактериално инфектиране. За малки деца е добре ноктите да се изрязват колкото се може по дълбоко или да се поставят ръкавици с един пръст.

През цялото време на болестта заразеният трябва да е под лекарско наблюдение, като това осигурява превенция срещу усложнение от една страна, от друга лекарят е длъжен да постави под карантина болния и всички, които са били в контакт с него, с цел ограничаване на заразата.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest