Шарка

AdminAdmin
Дарт Вейдър
1k1513
Шарка
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Какво представлява шарката? Под широко разпространеното наименование шарка стоят пет изключително заразни инфекциозни заболявания, които се характеризират с инкубационен период от 1 до 20 дни и специфичен обрив. Най-често от видовете шарка страдат деца от 1 до 12 години, като след като я преболедуват в организма се създава пожизнен имунитет.

Видове шарка

1. Рубеола - вид леко протичащо инфекциозно заболяване. Представлява вирус от рода Rubivirus и засяга периферните лимфни възли, характерно е с обрив и интоксикационни симптоми. Той е РНК вирус, който няма общи антигени с други вируси.

2. Вариола - известна в миналото като „Едра шарка”, е силно заразно вирусно заболяване. Причинява се от вирусите Variola major и Variola minor, първият от тях е причинител на по-тежка, а следователно и по-смъртоносна форма на заболяването. Поради факта, че вирусът е силно устойчив във външна среда, той е бил и широко разпространен и е причина за множество смъртни случаи. През 1980 г. Световната здравна организация официално обявява, ликвидирането на вируса на цялото земно кълбо.

3. Морбили - известна още като Брусница, както и като „дребна шарка”. Представлява остро инфекциозно заболяване с вирусна етиология, което е силно заразно и се причинява от РНК вирус от род Morbillivirus. Характерно за него е, че е много слабо устойчив във външна среда.

4. Варицела - известна още като Лещенка. Причинява се от вируса Varicella zoster virus. Този вирус на първия етап на заболяването предизвиква Варицела а след нейното преболедуване, вирусът се загнездва в дорзалните ганглии, като при голям спад на функцията на имунната система причинява Херпес Зостер. Това може да се случи десетки години след прекарването на варицела.

5. Скарлатина - Скарлатина е вид шарка, която се причинява от бактерии бета-хемолитичен стрептокок от група А. Те отделят алергени и токсини, които могат да доведат до късни усложнения.

Детска Шарка

Симптоми при шарка

Типичните случаи на шарка се характеризират със скрит период, това е времето до проявата на първите симптоми и може да бъде от 1 до 7 или повече дни. През това време, заразеният пренася болестта без да знае, че е заболял. След това се появяват първите симптоми, които често наподобяват грип и простуда – покачване на температурата, мускулни болки, гадене, повръщане, обща отпадналост, като при различните шарки варират по острота. До 2-3 дни след това, се появява характерният за всяка отделна шарка обрив.

С изключение на Вариолата, при нормално протичане на другите шарки, белези по кожата не остават. Ако няма усложнения заболяването протича успоредно на развитието на обрива - с неговото намаляване и изчезване отшумяват и другите симптоми.

Трябва да е ясно, че всяка шарка има и специфични симптоми.

Заразяване с шарка

Заразяването най-често става по въздушно-капков път, като при Вариолата това се случва и по въздушно-прахов и контактно-битов път.

Как се поставя диагноза? Диагнозата се постава от лекар, на базата на обрива и характерните оплаквания, както и информация дали пациента е бил в контакт с болни от шарка.

Лечение на шарка

При скарлатината лечението се извършва основно с пеницилин. За разлика от нея при останалите видове шарка, лечение на болестта не се прилага. Използват се медикаменти и практики с цел облекчаване на симптомите, а също така и мазила за намаляване на сърбежа на обрива.

Хранене при шарка

Има ли значение какво ядем? Тъй като характерно за тези заболявания е възпаление на гърлото и висока температура, се препоръчват течни храни, каши и пюрета. Важно е приемът на течност да е над или около 2 литра на ден, като това не включва кафе и газирани напитки.

Предпазване от шарка

За предпазване от шарки и тяхното разпространение се използва лечение под карантина както и ваксина за някои от тях.

Друг важен фактор за предпазването от силно заразни болести е поддържането на висока хигиена, както и правилно хранене съчетано с разумна физическа активност, за поддържане на имунната система.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Виж повече
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
53
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
neli
neli
05.02.2016 20:59
polu4ih siten obriv po4yi po cqloto tqlo i se pritesnqvam da ne e 6arka .neznam da li sam q karala kato malka sega sam po4ti na 30 i mnogo me sarbi
6
0