Жълтеница

Бебе в Кувьоз

Жълтеницата представлява пожълтяване на склерите на очите и кожата в следствие повишаване нивото на билирубин. Билирубинът е един от продуктите на разграждане на хемоглобина. Това разграждане се извършва в черния дроб, далака и костния мозък. Когато се затрудни оттичането на билибурин, той започва да се натрупва и се проявява характерното жълто оцветяване на кожата и лигавиците.

Жълтеницата не е заболяване, а по-скоро симптом на множество заболявания също като хремата, кашлицата и др.

Причини за жълтеница

В зависимост от причинителя на жълтеница, тя се дели на три типа:

1. Хемолитична – при този вид настъпва бързо разрушаване на еротрицити. В този случай функцията на черния дроб е нормална, но той няма капацитета да се справи с високите нива на билирубин и веществото започва да се отлага в тъканите.

Възниква при някои отравяния и анемия. Този тип жълтеница се наблюдава при новородените.

2. Хепатална – при този вид има нарушаване във функцията на черния дроб. Отделените нива на билубурин са нормални, но черният дроб не може да се справи с тях.

Причини могат да са хепатит, цироза на черния дроб, чернодробни паразити и др.

3. Холестатична - тук е нарушена проходимостта на жлъчните пътища. Може да се дължи на вродени малформации на жлъчните пътища, тумори на жлъчния мехур или неговите пътища, паразитни заболявания и др.

Други по-известни причинители на жълтеница са остро или хронично възпаление на черния дроб, инфилтративни заболявания на черния дроб, синдром на Жилбер, синдром на Crigler-Najjar и др.

Симптоми при жълтеница

Първият симптом е пожълтяване на склерата на окото (бялата част), както и на небцето и езика. По-късно започва да пожълтява и кожата.

Пожълтяване на кожата може да се наблюдава и като следствие от повишена консумация на моркови, тиква, портокали. Това не трябва да се бърка с жълтеница.

Диагностициране на жълтеница

Най-често жълтеницата се диагностицира по жълтия цвят на склерите на очите, небцето и езика.

Следва лекарят ви да ви попита за налични вече заболявания на черния дроб и други заболявания които имат за симптом жълтеница. Важно е какво количество алкохол консумирате и имате ли други симптоми, които биха могли да го насочат към първоизточника.

Може да се направят тестове, като например ехография на коремни органи, компютърна томография, кръвни тестове и др. При новородени не е необходимо.

Лечение на жълтеница

Жълтеницата като симптом не се лекува, лечение се прилага на причиняващото го заболяване, след като се установи какво е то. Според него се назначават необходимите медикаменти и терапии, като резултат от това жълтеницата изчезва.

При новородените се проявява, т. нар физиологична жълтеница. Това се случва между третия и шестият ден след раждането и като отзвучава сама до около осмия ден. Този процес е нормален и не изисква особено лечение.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Виж повече

Рейтинг

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари