Болест на Алцхаймер

AdminAdmin
Дарт Вейдър
1k1521
Човек с проблеми
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
Качество без компромис:
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
8.00 лв.
Виж ››

Болестта на Алцхаймер е дегенеративно, терминално заболяване, представляващо една от най-разпространените форми на деменция, което се среща най-често при хора над шестдесет и пет годишна възраст.

В следствие от него умират множество нервни клетки в мозъка, което първоначално затруднява, а с развитието на болестта прекратява предаването на сигнали в него. Поради тази причина заболелият страда от загуба на памет, затруднен говор, промени в настроениетоагресия, липса на възможности за изпълнение дори на всекидневни дейности.

Причини за Алцхаймер

Много причини са разглеждани за развитие на болестта на Алцхаймер, като за сега няма точни данни кои са наистина причините. Разглеждат се теории от генетична, през токсична, вирусна, автоимунна и не на последно място биохимична.

Симптоми и развитие на Алцхаймер

Основните симптоми на болестта са във влошаването на паметта (особено за близки събития), трудно научаване на нови дейности и задачи, трудно или невъзможно запаметяване на информация, поведението се променя, намаляват, а с времето се загубват напълно способностите за размисъл, пространствена ориентация, изпълняване на комплексни задачи, а в крайна сметка и езиковите умения.

Развитието на болестта се разглежда на стадии, които са начален, междинен, късен и терминален.

От първия към последния стадий паметта минава от липса на такава за близки събития за кратки периоди от време, през хронична загуба на памет, а в последния етап липсва връзка между настоящето и миналото.

Нарушенията в поведението започват с апатия и депресия, преминават през обърканост и стигат до пълна пасивност.

Загубата на ориентация се развива от избягване на непознати места, през загубване, а в крайна сметка се стига до неразпознаване на познати места и в терминалния стадий до липса на реакция към света изобщо.

Наблюдават се промени в праксиса (нашите двигателни програми, умения, навици, сръчност придобити с тренировкихраненето е пример за такова умение), намаляване на сръчността и в крайна сметка се стига до малко движения, които са спонтанни. На последния стадий заболелият не може да се грижи за себе си.

Стара Баба

Диагностициране на болест на Алцхаймер

Един от основните проблеми в диагностицирането на Алцхаймер е фактът, че заболелият няма как да разбере проявата на неговите симптоми, а това често се установява от близките. След което следва да се заведе на лекар. Първо е необходимо да се изключат всички други възможности – психични заболявания, неврологични, алкохолни и медикаментозни зависимости и др. След което се провеждат редица когнитивни тестове.

Прави се ядрено-магнитен резонанс, който показва промените в структурите на мозъка, компютърна томография – измерва дебелината на част от мозъка и др.

Лечение на болест на Алцхаймер

На практика излекуване от болестта на Алцхаймер няма. В някои страни се прилагат медикаменти за намаляване на симптомите или такива, които забавят развитието, но все пак веднъж застигнала човек, тази болест е необратима. Статистически нейното развитие от първия до последния етап е трудно определим, поради факта че не може да се каже, точно кога е започнало развитието, но средно се приема за седем години, като в някои случаи може да продължи над петнадесет.

В повечето държави системата подпомага заболелите, както и техните близки поради спецификата и продължителността на развитие.

Превенция на болест на Алцхаймер

За превенция на Алцхаймер специалистите препоръчват с годините да не се запуска начинът на живот. Това ще рече с напредване на възрастта да се полагат все повече грижи в следните области: активно движение – под формата на разходки или подходящи за възрастта спортове; отказване от вредните навициалкохол и тютюнопушене; поддържане на адекватно физическо тегло; пребиваване на по-чист въздух; и много упражнения на мозъка.

„Мозъчната гимнастика” е особено добра превенция от болестта на Алцхаймер. Оказва се, че по-високо образованите хора, по-рядко страдат от това заболяване. Ето защо през целия си живот е важно да се учат нови неща – езици, спортове, различни активности и най-важното е да не забравяте, че го правите за себе си, а не толкова за да станете много добри.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest