Хепатит А

AdminAdmin
Дарт Вейдър
1k1499
Хепатит
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Хепатитът представлява възпаление на черния дроб. Причините за развитие на хепатит са различни вируси, паразити, наркотици, алкохол или други неспецифични.

Хепатит А представлява силно заразна вирусна инфекция. Този тип хепатит е най-разпространен, лесно се предотвратява чрез приложение на ваксини и се характеризира с леко протичане.

Причини за хепатит А

Този тип хепатит се причинява от хепатитен вирус А (HAV), особено устойчив на външни условия.

Хепатит А е стомашно-чревна инфекция. Може да се заразите само от болен човек. Пътят на вируса започва от устата, следва неговото размножаване в тялото и отделяне с изпражненията. Като междувременно може да се открие в кръвта на болния.

Заразяване става само при попадане на вируса в устата, като следствие от недобра лична хигиена, лоши хигиенно санитарни мерки и др.

Друг начин е при контакт с болен от хепатит А, както директен така и при ползване на общи предмети.

Може да се наблюдава епидемия при заразяване на питейни източници или при консумация на риби и други водни храни, живели в заразени води.

Симптоми при хепатит А

Инкубационният период на хепатит А е между десет и четиридесет дни. Възможно е през периода, в който протича заболяването да няма симптоми, те да са леки, умерени, а в някои случаи дори тежки.

Най-често срещаните симптоми са повишена температура, хрема, болки в гърлото, отпадналост, болки в мускулите и ставите, гадене, повръщане, загуба на апетит, диария, потъмняване на урината и др. Характерен симптом за хепатит А е появата на жълтеница.

Болният е заразен около две седмици преди да се появяват симптомите и още толкова след тяхната проява.

Диагностициране на хепатит А

Ако имате някои от посочените симптоми е необходимо да се обърнете към лекуващия ви лекар.

След като ви прегледа, ако има съмнения за заразяване с хепатит ще ви назначи следните изследвания:

- кръв и урина;

- биохимични изследвания на кръвта;

- серологични изследвания.

Лечение на хепатит А

При установено заразяване с хепатит А не се прилага медикаментозно лечение. Болният е необходимо да си остане у дома и да почива повече. Приема се храна, която е лесна за разграждане.

Пържените и пикантни храни не се препоръчват, тъй като натоварват работата на черния дроб. Алкохолът е абсолютно забранен. А приема на течности е необходимо да се повиши. Препоръчителна е консумацията на витамини.

Важно е да се спазва висока лична хигиена, като това е и една от мерките за предотвратяване разпространението на заразата.

След преболедуване организма създава доживотен имунитет срещу вируса на хепатит А.

Не забравяйте, лечението е необходимо да се назначи и да се проведе от специалист.

Рискови групи при хепатит А

В рисковите групи попадат хора, които живеят в зони където заболяването е широко разпространено. Хората, пътуващи на екзотични дестинации като централна и южна Америка, Африка, Азия и други, известни с високата си заболяемост от хепатит, рискуват да се заразят.

Особено рискови са групите на хомосексуалните мъже, наркомани и хората водещи безразборен сексуален живот, без да взимат необходимите предпазни средства.

Предпазване от хепатит А

За предпазване от хепатит А на първо място е необходимо спазването на висока лична хигиена.

Ако ви се налага да пътувате в страни с висока заболяемост е необходимо да се консултирате с лекар и най-добре да си поставите съответната ваксина.

Добре е да имате постоянен сексуален партньор или да използвате предпазни средства. Избягвайте заведения със съмнителна хигиена.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
СИСИ
СИСИ
17.06.2015 22:08
Информация не е достатъчна
0
0