Хепатит А

Хепатит

Хепатитът представлява възпаление на черния дроб. Причините за развитие на хепатит са различни вируси, паразити, наркотици, алкохол или други неспецифични.

Хепатит А представлява силно заразна вирусна инфекция. Този тип хепатит е най-разпространен, лесно се предотвратява чрез приложение на ваксини и се характеризира с леко протичане.

Причини за хепатит А

Този тип хепатит се причинява от хепатитен вирус А (HAV), особено устойчив на външни условия.

Хепатит А е стомашно-чревна инфекция. Може да се заразите само от болен човек. Пътят на вируса започва от устата, следва неговото размножаване в тялото и отделяне с изпражненията. Като междувременно може да се открие в кръвта на болния.

Заразяване става само при попадане на вируса в устата, като следствие от недобра лична хигиена, лоши хигиенно санитарни мерки и др.

Друг начин е при контакт с болен от хепатит А, както директен така и при ползване на общи предмети.

Може да се наблюдава епидемия при заразяване на питейни източници или при консумация на риби и други водни храни, живели в заразени води.

Симптоми при хепатит А

Инкубационният период на хепатит А е между десет и четиридесет дни. Възможно е през периода, в който протича заболяването да няма симптоми, те да са леки, умерени, а в някои случаи дори тежки.

Най-често срещаните симптоми са повишена температура, хрема, болки в гърлото, отпадналост, болки в мускулите и ставите, гадене, повръщане, загуба на апетит, диария, потъмняване на урината и др. Характерен симптом за хепатит А е появата на жълтеница.

Болният е заразен около две седмици преди да се появяват симптомите и още толкова след тяхната проява.

Диагностициране на хепатит А

Ако имате някои от посочените симптоми е необходимо да се обърнете към лекуващия ви лекар.

След като ви прегледа, ако има съмнения за заразяване с хепатит ще ви назначи следните изследвания:

- кръв и урина;

- биохимични изследвания на кръвта;

- серологични изследвания.

Лечение на хепатит А

При установено заразяване с хепатит А не се прилага медикаментозно лечение. Болният е необходимо да си остане у дома и да почива повече. Приема се храна, която е лесна за разграждане.

Пържените и пикантни храни не се препоръчват, тъй като натоварват работата на черния дроб. Алкохолът е абсолютно забранен. А приема на течности е необходимо да се повиши. Препоръчителна е консумацията на витамини.

Важно е да се спазва висока лична хигиена, като това е и една от мерките за предотвратяване разпространението на заразата.

След преболедуване организма създава доживотен имунитет срещу вируса на хепатит А.

Не забравяйте, лечението е необходимо да се назначи и да се проведе от специалист.

Рискови групи при хепатит А

В рисковите групи попадат хора, които живеят в зони където заболяването е широко разпространено. Хората, пътуващи на екзотични дестинации като централна и южна Америка, Африка, Азия и други, известни с високата си заболяемост от хепатит, рискуват да се заразят.

Особено рискови са групите на хомосексуалните мъже, наркомани и хората водещи безразборен сексуален живот, без да взимат необходимите предпазни средства.

Предпазване от хепатит А

За предпазване от хепатит А на първо място е необходимо спазването на висока лична хигиена.

Ако ви се налага да пътувате в страни с висока заболяемост е необходимо да се консултирате с лекар и най-добре да си поставите съответната ваксина.

Добре е да имате постоянен сексуален партньор или да използвате предпазни средства. Избягвайте заведения със съмнителна хигиена.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
СИСИ
СИСИ
17.06.2015 22:08
Информация не е достатъчна
0
0