Хепатит B

Възпаление на черния дроб при Хепатит Б

Хепатитът представлява възпаление на черния дроб. Причините за развитие на хепатит са различни вируси, паразити, наркотици, алкохол или други неспецифични.

Хепатит B е една от най-широко разпространените вирусни инфекции. Той може да протече основно по три начина.

Острата форма на хепатит B се характеризира с бързо протичане и пълно оздравяване, като е възможно да има или не симптоми. Тази форма се наблюдава при около 90% от заболелите.

В редки случаи организмът не може да се справи с инфекцията и тогава се говори за хроничен хепатит, чиято продължителност е значително по-дълга и заболелите са заразни през целия период, като имат характерните за заболяването симптоми.

При някои случаи заболяването протича безсимптомно и тогава се говори за носители на заболяването.

Причини за хепатит B

Този тип хепатит се причинява от хепатитен вирус B (HBV) и няма общо с другите два широко разпространени хепатитни вируса А и С. Основно вируса се разпространява в кръвта, а в по-малки количества във вагиналните секрети, семенната течност, слюнката, кърмата и други телесни течности. Заразата става посредством попадане на телесните течности на заразен човек върху такива на здрав, най-често по кръвен път или чрез лигавиците на ректума и половите органи.

Най-често заразата се предава по следните начини: полов път – в развитите страни най-често срещан; между хомосексуални мъже; преливане на кръв; използване на общи игли при прием на наркотици; заразяване при зъболекарски или хирургични интервенции – ако не се стерилизират инструментите; контакт със заразена кръв; пренос от майка към плода.

При този вид хепатит заразата чрез консумация на вода или храна не е възможна, както и при ръкостискане, прегръдки, кашляне, кихане.

Симптоми при хепатит B

Инкубационния период на хепатит B е от два до четири месеца. Възможно е през периода да няма симптоми, те да са леки, умерени, а в някои случаи дори тежки.

Най-често срещаните симптоми са повишена температура, хрема, болки в гърлото, отпадналост, болки в мускулите и ставите, гадене, повръщане, загуба на апетит, диария, потъмняване на урината и др.

Характерен симптом за хепатит B появата на жълтеница, която продължава до дванадесет дни.

Болният е заразен около две седмици преди да се появяват симптомите и още толкова след тяхната проява.

Диагностициране на хепатит B

Ако имате някои от посочените симптоми е необходимо да се обърнете към лекуващият ви лекар. След като ви прегледа, ако има съмнения за заразяване с хепатит ще ви назначи следните изследвания:

- изследване на коремни органи с ултразвук – показва евентуално увеличение на черния дроб;

- изследване на кръв и урина;

- серологични изследвания;

- чернодробна биопсия – прилага се изключително рядко, когато се наблюдава хроничност на заболяването или има данни за цироза на черния дроб.

Лечение на хепатит B

Ваксиниране срещу Хепатит

При установено заразяване с хепатит B не се прилага медикаментозно лечение. Болният е необходимо да си остане у дома и да почива повече.

Приема се храна, която е лесна разграждане. Пържените и пикантни храни не се препоръчват, тъй като натоварват работата на черния дроб. Хранителният режим се спазва поне около шест месеца.

Алкохолът е абсолютно забранен, a приемът на течности е необходимо да се повиши. Препоръчителна е консумацията на витамини.

При хроничен хепатит B широко се използват alpha interferon и peginterferon, те намаляват разпространението на вируса в организма.

Не забравяйте, лечението е необходимо да се назначи и да се проведе от специалист.

Рискови групи при хепатит B

В рискова група попадат хората живеещи със заразен човек или ако сексуалният им партньор е заразен, хомосексуални мъже, хора водещи безразборен сексуален живот, хора приемащи вещества с инжектиране, новородени на заразени майки, всички ангажирани със здравеопазването, хора на хемодиализа и такива пътуващи в страни където заболяването е широко разпространено.

Предпазване от хепатит B

Най-сигурната защита срещу хепатит B e ваксинирането. Други задължителни мерки са: ограничаване на сексуалните партньори – най-добре е да имате постоянен партньор, който е клинично здрав; да не се употребяват общи спринцовки за прием на вещества; избягване на предмети, на които може да има телесни течности от заразени.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати