Изкълчване на рамото

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Изкълчено Рамо
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
Качество без компромис:
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
8.00 лв.
Виж ››

Раменната става е най-мобилната става в тялото. Тя позволява на ръката да се движи във всички посоки. Тази способност за движение дава голяма доза нестабилност и прави раменната става най-често изкълчваната в тялото.

Изкълчването на рамото се получава вследствие на насилствено разместване на главата на раменната кост от ямката на лопатката, с която се съединява в главната става на рамото. Ямката на лопатката е сравнително плитка, поради което ставата се подсилва от допълнителен хрущял, който обхваща ямката от ставната капсула и ротаторния маншон както и от някои други връзки.

Причини за изкълчване на рамото

Някои от изкълчванията на рамото се получават, когато голяма външна сила доведе до изскачането на главата на раменната кост от ставната повърхност на лопатковата ямка, където по принцип стои. Тези външни сили дърпат ръката назад, навън или нагоре.

Изкълчване може да се получи в резултат от травми, като падания върху разгънатата в лакътя ръка. Силен удар върху рамото също може да причини изкълчването му.

В много редки случаи електрически удар или гърчове могат да предизвикат мускулно съкращение, което да изкълчи рамото.

Повече от 90% от случаите на изкълчване на рамото са вследствие от травма, а останалите няколко процента могат да възникнат при обичайните ежедневни дейности, като повдигане на ръката например.

Видове изкълчване на рамото

В зависимост от посоката, в която главата на раменната кост е излязла се различават три вида изкълчвания.

Задно изкълчване – главата на раменната кост се измества назад. Получава се в редките случаи на гърчове и електрически шок. Рамото може да се изкълчи по този начин и при силен удар, нанесен отпред, както и при падане върху разгъната ръка.

Предно изкълчване – главата на раменната кост е излязла в посока напред. Това е най-честото изкълчване, което се наблюдава в почти 95% от случаите. При младите хора е резултат от спортна травма, а при по-възрастните – от падане.

Долно изкълчване – главата на раменната кост се измества надолу. Получава се при упражнения, които силно и рязко теглят ръката надолу.

Симптоми при изкълчване на рамото

Най-характерният симптом е силната болка в областта на рамото. Следва абсолютна невъзможност за движение на ръката, която е причинена от мускулните спазми и силните болки.

Променя се и нормалният контур на рамото – при предно изкълчване страничната част на рамото започва има нетипична ръбовата форма. При задното изкълчване предната част на рамото е странно изгладена.

Изкълчване на рамото

Напипването на твърда бучка в областта на рамото – вие всъщност напипвате самата изместена глава на раменната кост.

Възможни са спазми на мускулите около рамото. Промяна в цвета на ръката, оток, скованост са част от симптомите за изкълчване на рамото.

Диагностициране на изкълчване на рамото

Лекарят кара болния да опише болките и от колко време ги изпитва. Оглежда се ставата за подуване, промяна в нормалната форма на рамото, охлузвания или кръвоизливи, опипва се за наличие под кожата на нетипично местонахождение на раменната глава.

Прави се рентгеново изследване, което е напълно нормално за такива случаи. Рентгенът може да потвърди наличието на изкълчване, като изключи други увреждания – счупвания на раменната кост или скъсване на ставни връзки. В много редки случаи се правят други изследвания, които да потвърдят допълнителни травми, като увреждане на артерия или нерв.

Лечение на изкълчване на рамото

Първата стъпка от лечението на изкълченото рамо е наместването на главата на раменната кост обратно в нормалното и място – ямката на лопатката. При изкълчването главата остава извън ямката, но прикрепена към мускулите на гръдния кош и лопатката. Тези мускули дърпат силно главата на раменната става именно към лопатката и гръдния кош. Това причинява силна болка, затова преди да се направи наместването, трябва да се отпуснат мускулите чрез хапчета или упойка.

Наместването представлява дърпане на крайника в противоположната посока на мускулното действие. След като се чуе щракване, а болката намалее процедурата е изпълнена.

Следва обездвижване на ставата чрез превръзка, която се носи от две седмици до два месеца. Трябва да се направи втори рентгенов преглед, който да установи правилното излекуване на ставата.

След наместването, лекарят предписва обезболяващи. Ще бъдете посъветвани да слагате лед на болното място няколко пъти на ден.

Рехабилитационната програма е важна част от лечението. Тя включва серия упражнения за възстановяване на нормалните движения и заздравяване на мускулите.

В някои случаи се налага оперативна намеса за наместване на рамото.

Предпазване от изкълчване на рамото

Бъдете внимателни при извършването на физически упражнения. Ако спортувате и вече сте претърпели изкълчване на рамото, най-добре спазвайте стриктно рехабилитацията, за да заздравите своята мускулатура.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
52
41
31
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати