Коремен тиф

Коремен тиф

Какво представлява коремният тиф

Коремният тиф е остро инфекциозно заболяване, което засяга стомашно-чревния тракт и протича с общ токсоинфекциозен проблем. За причинител на коремния тиф се смята бактерията Salmonella typhi. Болестта представлява чревна инфекция, която най-често се предава по фекално-орален механизъм.

Източник на болестта може да бъде заразен човек или здрав човек, който е заразоносител и може да остане такъв до края на живота си. Най-често коремният тиф се разпространява при лоши битови условия и ниска хигиена. Източник на заразата могат да бъдат и замърсени храни и вода. Входът на тифните бактерии са входните органи на храносмилателната система, след което те започват да се придвижват към тънките черва и предизвикват инфекции. Началото на чревната инфекция започва с възпаления в Пайеровите плаки на червата. След това се оформят характерните за болестта тифни язви.

Инкубационният период на коремния тиф трае от една до три седмици.

Симптоми при коремен тиф

В началото на болестта засегнатите чувстват отпадналост, уморяват се лесно, имат силно главоболие и загубват апетит. При другите чревни инфекции, симптомите се развиват много бързо, но при коремния тиф се наблюдава по-бавно развитие. Покачването на температурата става постепенно, като към края на първата седмица от началото на инфекцията достига 40 градуса.

Засегнатите от коремен тиф имат зачервено гърло, езикът е обложен, а върху лигавицата на устната кухина се образуват малки болезнени язви, характерни са диария и повръщане. Някои хора получават обрив, който се състои от малки червени петна по корема и гърдите. Заболяването се развива по различен начин при отделните хора. Много тежко протича при кърмачета, изтощени и хронично болни, както и по-възрастни хора.

Най-честото усложнение, което се наблюдава при коремен тиф е перфорацията на тифната язва, което най-често става след третата седмица от началото на болестта. Точно в този период обаче, оплакванията на засегнатите хора са най-слаби. Друго неприятно усложнение е развитието на остра бъбречна недостатъчност и ендотоксичен шок.

Диагностициране на коремен тиф

Лекарят подозира за наличието на коремен тиф въз основа на вашите симптоми, както и заради страните, които сте посетили напоследък. Това обаче не е достатъчно за точното диагностициране, затова се правят изследвания за бактерията на Salmonella typhi на кръвта или други телесни течности. Взема се проба от кръвта, урината, изпражненията или костен мозък. След това се поставя в специална среда, а 48 или 72 часа по-късно се проверява под микроскоп за наличие на бактерията на коремния тиф. Пробата от костен мозък е най-добра за определяне на болестта.

Лечение на коремен тиф

Варени картофи

Болните от коремен тиф трябва да бъдат поставени под болнично наблюдение. Това е задължително условие. Веднага трябва да се започне с прием на антибиотици. Късното започване на лечението може да доведе до сериозни нежелани последици. Използват се антибиотици, които принадлежат към групата на макролидите, цефалоспорините, хинолоните и други по преценка на лекаря. Лечението изисква прилагането на антибиотици в по-големи дози, поставяни венозно.

Времето на лечението също е доста продължително. При по-тежките форми на инфекцията, както и при усложнения може да се наложи прилагането на кортикостероиди, хирургична намеса за перфорациите. В миналото коремният тиф е бил причина за възникване на епидемия и голям процент смъртни случаи. В наши дни обаче, смъртността поради коремен тиф силно намалява.

За да се предпазите, когато пътувате към държави, в които има опасност от зараза с коремен тиф, задължително се ваксинирайте. Избягвайте консумацията на съмнителна вода и храна, винаги си мийте ръцете след тоалетна и преди ядене.

Хранене при коремен тиф

Коремният тиф често предизвиква водниста диария и треска, което може да доведе до дехидратация. Поради тази причина се препоръчва приемът на шест до осем чаши вода дневно. Увеличете и приемът на течни храни, бульони, прясно изцедени плодови сокове. Препоръчват се банани и ябълков сок, защото те засищат глада и жаждата.

Ако сте силно дехидратирани ще се наложи и венозно вливане в болничните условия. В първите дни се набляга предимно на течната диета, трябва да се избягват твърдите храни. Постепенно могат да се прибавят печена филийка, рохко яйце, печени картофи, печена ябълка, варен ориз. Избягвайте храни, които дразнят стомаха като чай, кафе, пикантни храни, газирани напитки, рафинирани продукти.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

5 2
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати