ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Мухес Волантес - Мушици в окото

Мухес Волантес - Мушици в окото

Мухес Волантес - Мушици в окото
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Мушиците са известни под латинския термин „muscae volitantes”, което означава в превод „летящи мухи”, както и под френския еквивалент, използван често от българските офталмолози - mouches volantes (мухес волантес). В английския език за тяхното обозначаване се използва по-широко понятие с думата „floater/s”. Буквално това означава „плаващ на повърхността предмет”, „обект, който се придвижва по повърхността”.

Състоянието на възприемане на мухес волантес се среща и под диагнозата миодесопсия. Тези мушици не са оптическа измама, нито реално присъстващ в наблюдаваната среда обект, а са така нареченият „еntoptic phenomena”. Това е преводимо като „явление в рамките на зрителното поле” и посочва, че визуалните ефекти при възприемане на мухес волантес се дължат по естество на проблеми, свързани с окото.

Симптоми при мушици в окото

Мухес волантес се забелязват в зрителното поле под различни форма, цвят, размер и плътност. Много хора се оплакват, че виждат продълговати или с формата на разтягащо се червейче очертания, които не са запълнени с някакво оцветяване, а имат прозрачна вътрешност. Могат да изглеждат като клетки- единично плаващи из зрителното поле или свързани в група от други малки или по-големи точки. Описвани са, в зависимост от странния си вид, и като: „мрежички”, фрагменти от „паяжинка”, „косъмчета”, „нишки”, „ивици”, „капки”, „запетаи”, „попови лъжички”.

Има силно дразнещ вид мухес волантес. Той включва формите на мушици в зрителното поле, които са своеобразно пигментирани. Когато движим окото си, тези мухес волантес се забелязват потъмнели вътре в очертанията си. Имат кафеникав или размазано черен цвят и са особено разконцентриращи, тъй като са много по-осезаеми и забележими за страдащия. Обикновено изпъкват, когато се гледа към бяла повърхност: към небето, в преспа сняг, към белия таван или в лист хартия.

Човек, който вижда мушици в зрителното поле, съобщава, че те се придвижват при отместване на погледа и „бягат” при усилие да бъдат проследени и фиксирани като разположение, когато се намират в периферията на полезрението. Те не са оптическа измама, както се спомена. Могат да бъдат онагледени със следния пример: мухес волантес в стъкловидното тяло са като замърсяванията по повърхността на стъкло. Ние осъзнаваме, че те не са част от друг обект, или отделен обект, разглеждан през стъклото, а се намират на самото стъкло. Тоест реално не са част от нещо, което съществува в обкръжаваща среда. Не са и част от нашата илюзия, защото са отпечатили се петънца върху стъклото.

Мушици в окото

Причини за мухес волантес

Мухес Волантес са следствие от изменения в стъкловидното тяло на окото. То представлява пространството между лещата и ретината и има гелообразна консистенция.

Гелът на стъкловидното тяло се състои от 98% до 99% вода и органични вещества. В него се намират витросин- вид колаген, система от нишки с колаген тип II, вид гликозаминогликан - хиалуронова киселина (свързва се с колаген и еластин. Среща се значително в съединителната, епителната и нервната тъкан. Има способността да придържа в близост много по-голямо тегло от своето собствено), както и равномерно разпределение на протеини в малки количества.

С този строеж стъкловидното тяло има вискозитет (мярка за съпротивлението на флуид, срещу преместването на едни негови пластове спрямо други. Нарича се и съпротивление при изливане, общо известно- „гъстота”) два до четири пъти по-голям в сравнение с чистата вода. Също така притежава и показател на пречупване (величина, която обозначава отношението на скоростта на светлината във вакуум и скоростта на светлината в дадената среда) 1.336. Стъкловидното тяло се съприкосновява с ретината, имайки функцията да я придържа в правилна позиция, което не означава, че е прилепнато по цялата й повърхност.

Повече от 50% от хората над 70 годишна възраст съобщават, че виждат мушици в окото. С течение на годините и остаряването на всички тъкани и органи в човешкия организъм стъкловидното тяло също се променя. Гелообразността му може да се разводни и уплътни на определени места. Това се дължи на разпад на свързаността на колагена и хиалуроновата киселина, което позволява да се освободи в зоната на деструктуриране повече течност, която иначе се придържа от свойството на хиалуроновата киселина. Колагенът, от своя страна, се разсейва и отлага на малки образувания, които представляват в зрителното поле мушиците.

Повечето мухес волантес се дължат на клетки или на структура от клетки, които още от раждането присъстват в стъкловидното тяло, но при разводняването на гела стават по-забележими. Често мушиците се свързват с процес по нахлуването на клетки и клетъчни елементи. При някои заболявания лимфоцити, левкоцити или пигментни клетки могат да се придвижат от съседни тъкани и да попаднат в стъкловидното тяло, като се преместват свободно.

Заболявания, при които се проявяват мухес волантес

Отлепване на стъкловидното тяло

Очен Преглед при Мухес Волантес

Когато стъкловидното тяло се разводни, неговият обем в пространството между лещата и ретината се променя и то се отделя от обичайната си позиция, в която е в съприкосновение с ретината. Получава се задно отлепване на стъкловидното тяло (posterior vitreous detachment – PVD). Появяват се мухес волантес. Най-често многобройни по форма точици и светкавици пред очите. Също така може да се види и така наречения пръстен на Вайс- кръгла, голяма и единична мушица. Трябва да се потърси консултация с офталмолог, но обикновено след като са преминали 3 месеца, задното отлепване на стъкловидното тяло не може да доведе до травмирано отлепване на ретината.

Кръвоизливи и отлепване на ретината

Причина за виждането на мушици са и кръвоизливи, които се разнасят в стъкловидното тяло. Може да са настъпили вследствие на травма, диабет (диабетна ретинопатия), както и при разкъсване и отлепване на ретината.

В 3% до 10% от случаите на предшестващо отлепване на стъкловидното тяло се предизвиква и ретинално. Стъкловидното тяло има зони на съприкосновение с ретината. Отлепвайки се силно, то може да я придърпа и да доведе до разкъсването й на места. Течност от него е възможно да премине през ретинните дупки и да предизвика отлепване на самата ретина. Травмираната ретинална тъкан прокървява и изпуснатите кръвни клетки образуват в зрителното поле появата на мухес волантес. Това състояние е съпроводено с внезапно намаляване или загуба на зрителната острота, периферното и централното зрение. При случаите на отлепване на ретината човек вижда внезапно новопоявили се много точици, най-често, които са придружени от присвятквания. Някои описват, че виждат движение на сив воал или перде пред окото. При наличието на тези симптоми трябва незабавно да се потърси спешна консултация с офталмолог.

Астеоридна хиалоза

Сини Очи

Това е състояние, характеризиращо се с изменения в стъкловидното тяло. При него мухес волантес са съставени от хидроксил апатит, който се прикрепва към колагеновата верига. Клинично тези непрозрачни обекти са доста рефракционни, което ги прави да изглеждат като звезди или астероиди, светещи в нощно небе. Често са много подвижни в зрителното поле.

Мухес волантес и хиалоидната артерия

Хиалоидната артерия, която минава през стъкловидното тяло по време на ембрионалния стадий на развитие, регресира през третото тримесечие на бременността. Нейната дезинтеграция понякога може да доведе до изпускане на клетъчно вещество, което да се вижда като точица в зрителното поле, но това е рядко проявяващо се състояние.

Възпалителни заболявания

Стъкловидното тяло няма кръвоносни съдове, затова и не може да се развият вътрешно дължащи се възпалителни процеси в него.

При иридоциклит и интрамедиерен увеит потъмняванията- мухес волантес, се локализират в предните части на стъкловидното тяло, а при възпаления на увеята, ретината или зрителния нерв, те са в задната зона. Когато има развитие на ендофталмит е налична инфекцията, която довежда до образуването на абсцес в стъкловидното тяло. Панофталмитът също е гнойно възпаление и може да предизвика появата на мухес волантес. Лечението най-често е антибиотично.

Токсоплазмоза

При болни с токсоплазмоза може да се установи проблем в зрителното поле и поява на многочислени мухес волантес, както и зрението да се наруши, заради акумулирането на много бели кръвни клетки в стъкловидното тяло.

Други причини за мушици в окото

Понякога появата на мушици може да бъде приписана на наслоявания в слъзните канали. Случва се на заболели от блефарит, дисфункция на Мейбомиевите жлези, при развитие на различни очни алергии.

Появата на мухес волантес може да се дължи на високо кръвно налягане или на точно обратното- ниско кръвно налягане, както и на рязко вариране на стойностите му; на спазми на кръвоносните съдове и на различни нарушения на правилното оросяване на тъканите. Тогава мухес волантес могат да изчезват и отново да се появяват. Постоянността на проявата им в зрителното поле индикира по-скоро изменения в стъкловидното тяло.

При очна мигрена също могат да се появят мухес волантес, но те са непостоянни. Характеризират се с форма на проблясващи светлинки или кръгове, които отшумяват в период от един час и се повлияват от покой на окото.

Лечение на мухес волантес

Наличието на мухес волантес в стъкловидното тяло, вследствие деструкцията на гелообразната му консистенция, не се възприема като особено тежко състояние и най-честият отговор на офталмолозите е, че страдащият трябва да се приспособи психически към възприемането им и че това е нормален етап от стареенето на организма. Това е подход, който предотвратява насочването на пациентите още в началото на развитие на заболяването към оперативна интервенция, която има статистически доказани редица постослужения.

Викректомия

Витректомия е микрохирургично оперативно лечение на мухес волантес. Явява се последно препоръчвана намеса при консултиране на по-тежки случаи. Викректомията обикновено включва правенето на три отвора през зона на склерата, известна като Парс плана. Прави се един порт за инфузия, чрез който се попълва физиологичен разтвор за поддържане на налягането на окото; вторият порт е за инструмента за осветяване и третият - е за витректора. Целта е да се замени стъкловидното тяло с подобна субстанция-изкуствен гел, която да изпълнява неговите свойства в очната ябълка. След операцията собственият е вече отстранен, с което - и образуваните в него мухес волантес.

В повечето случаи лечението на мушиците е успешно, но усложнения биват констатирани също нерядко. Те включват развитие на катаракта, отлепване на ретината, оток на макулата, хипотония, остатъчни мухес волантес, предно отлепване на стъкловидното тяло и нарушения на зрителния нерв.

Лазерно лечение на мухес волантес

Съществува и лазерно лечение на мухес волантес. При тази процедура очен лазер (обикновено "YAG" лазер) се фокусира върху структурата на мухес волантес и в серия от кратки импулси лазерът разделя колагеновите вериги, образували мущиците.

Това лечение е много по-малко инвазивно за окото от витректомията и крие потенциално по-малко странични ефекти. До този момент прилагането на лазерното лечение не е широко застъпено и се извършва от много малко специалисти.

Един от тях, Джон Карикхоф, е извършил процедурата повече от 2 800 пъти на пациенти от САЩ и още 28 страни, като първият му случай датира от 1990 година, и твърди, че успеваемостта на лазерното лечение при мухес волантес е изключително висока. То обаче най-често се одобрява при наличие на задно отлепване на стъкловидното тяло. Така гелът с мухес волантес фактически се придвижва напред и позволява по-добрата видимост, третиране и разбиване на колагеновите образувания. Когато мухес волантес са близо разположени до ретината на окото, е много трудно да бъдат премахнати. Това прави понякога невъзможно прилагането на лазерно лечение при млади пациенти, при които се констатира често този тип тяхно местоположение.

Китайска медицина при Мухес Волантес

Според китайски специалисти мухес волантес се дължат на неправилен режим на хранене и затлачване с токсини на организма или поради несъобразяване с индивидуалните потребности на всеки един от нас.

Те, както и европейските офталмолози, споделят мнението, че хора, които са късогледи, са по-предразположени към развитие на този очен проблем. Смятат, че застрашена група са и онези, които имат хранителни алергии. Тези състояния, поотделно или като съвкупност, са по-често срещани при млади хора в последно време, което и обяснява, според китайските лечители, защо има пациенти от 6 до 40-годишна възраст, оплакващи се от симптоми на деструкция на стъкловидното тяло, при които трудно може да се обясни наличието на мухес волантес заради дегенеративен процес.

От гледна точка на философията на китайската медицина мухес волантес са индикация за физически и енергийни задръствания конкретно в черния дроб, бъбреците и дебелото черво.

Съвети на китайските лечители срещу появата на нови мухес волантес

Храни при Мухес Волантес

1. Добавете прясно изцедени сокове от екологично чисти зеленчуци и плодове към храната си;

2. Приемайте като цяло повече течности. Пийте поне 8-10 чаши вода на ден;

3. Яжте повече жълти или оранжеви зеленчуци и много зеленолистни. Най-добрият избор са: чесън, магданоз, спанак, цвекло, моркови, целина, пащърнак. От плодовете - ябълка, малини, боровинки, дренки (не твърде много плодове все пак);

4. Допълнете дневния прием на хранителни добавки, които да включват задължително: витамин C, E, A и К; лутеин, зеаксантин, селен, цинк, желязо, витамин В1, В2, В3, холин, В5, В6, биотин, В9, В12, метионин, алфа-липоева /тиоктова/ киселина, глюкозамин сулфат, инозитол. Както и: каротиноид, бор, ванадий, калий, молибден, хром, манган, мед, магнезий, калций, йод.

3. Изключително полезно е да приемате хиалуронова киселина, която е изграждащо важна за правилното структуриране на стъкловидното тяло. Дневният ѝ прием може да варива. Добре е да се поема около и до 250 мг. хиалуронова киселина дневно при дефицит;

4. Приемайте повече колаген, рибено масло и антицианидин - мощна комбинация в борбата с неприятните мухес волантес;

5. Препоръчително е да се взима коензим Q10. Той е мощен антиоксидант и е свързан с доброто оросяване и поддържане на здравето на сърцето и сърдечно-съдовата система. Намалява високото кръвно налягане. Дневната му доза може да достигне до 120 мг. Усвоява се значително по-добре по време на ядене при консумацията на мазнини;

6. Консумирайте протеин. Особено полезни са рибата, хайверът, соята (в умерени количества) и някои соеви продукти. Пъстървата и сьомгата са две риби, които имат изключително богати хранителни вещества. Трябва да се избягват червените меса и пилешко;

7. При мухес волантес трябва да се увеличи консумацията на бадеми и изключително полезните слънчогледови семки. Сусамовото семе също според китайската медицина е подходяща храна. Другите ядки и семена не са особено препоръчителни;

8. Яжте кафяв ориз и други пълнозърнести храни, вместо рафинирани и обработени такива (например: бял хляб, макарони, спагети, паста);

9. Използвайте меласа без сярна обработка и плодови сокове за подслаждане, вместо бяла захар, шоколад или много сладък мед;

10. Пийте оризово, бадемово или соево мляко, билков неподсладен чай вместо кафе, алкохол или млечни напитки;

11. Печете или варете на пара храните, вместо да ги пържите;

12. Яжте много зеленчуци, но да не се прекалява с тези от семейство „куче грозде” (домати, зелени чушки, бели картофи и патладжан);

13. Намалете драстично употребата на сол или се откажете от нея;

Маточина при мушици в окото

Билколечение на Мухес Волантес

Китайските специалисти препоръчват координиран и съобразен с всички възможни фактори за получаването на мухес волантес подход при лечението им.

Първо, трябва да се направи едно общо и ободрително пречистване с билки и хранителен режим на черния дроб. В китайски източници очите като цяло изобразяват отвор на меридиан, свързан с черния дроб, което ги прави по-зависими и взаимодействащи си с него, отколкото с някои от другите органи.

"Чернодробната чи комуникира с очите" казва лечителят Нейджин и допълва: "...И ако тя лъчи хармонично, ако функциите на черния дроб са в добро здраве, то очите могат да възприемат есенциалните цветове на света и да виждат детайлно. Ако черният дроб получава достатъчно кръв, можем да видим през очите. Каналът на черния дроб се разклонява до тях. Както енергията от самия орган, така и кръвта от него преизпълват очите, за да се запази правилното зрение”. Китайската медицина смята, че трябва да овладеем и правилно да изживяваме чувството на гняв, което се свързва със заболявания на черния дроб и очите.

Доброто състояние на бъбреците и дебелото черво е също много важно за предотвратяването на заболявания на очите и най-вече на мухес волантес. Задържането на токсични вещества трябва да се преустанови и да се спазва оптимална чревна хигиена, стимулирайки се по-често перисталтиката на червата. От друга страна, умерената консумация на вода и пресни сокове спомага за правилните енергийни и физиологични процеси в бъбреците.

Билколечението при мухес волантес трябва да се провежда след консултация със специалист по традиционна китайска медицина, който да разясни съотношението на количеството на препоръчаните билки и смеси и кои части от тях трябва да бъдат използвани.

Билковото лечение води, според лечителите от Изток, до изключително добри резултати, дори при наличие на мухес волантес от години. Китайците казват, че в процеса на прочистване на организма, и прием на чайове или тинктура, мухес волантес се редуцират значително и вече не са толкова дразнещи.

Необходими растения

Колеус форсколий (понижава кръвното налягане, затова трябва да се взима много умерено, както да не се комбинира с лекарства, разреждащи кръвта); гинко билоба; корени от глухарче; очанка; бял трън; синя боровинка; урока ( umbelliferae), гардения (rubiaceae); китайска ангелика (angelica sinensis), корени от джинджифил; бяла черница; метличина; червена детелина, маточина.

Както и някои типични за китайската медицина растения и смеси: Pai Mu Tan (вид божур), Tree Peony (китайски божур), Gan Jiang Ling Zhu Tang (Ginger, Poria, Atractylodes and Licorice).

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 7
4 8
3 5
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Галя
Галя
18.08.2013 08:55
Мухес волантес, бе, да. Ако ще претендирате да е от френски, коригирайте на муш волант.
6
3
Снежина
Снежина
05.06.2013 23:56
Много интересна и полезна статия
16
1