Болест на Крон

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Болест на Крон
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

Болестта на Крон е възпалително заболяване с хроничен характер, което се свързва с появата на язвени изменения на храносмилателния канал. Често е наричана с наименованията регионален илеит, грануломатозен ентерит, терминален илеит. Болестта може да обхване всяка една част на храносмилателния канал, започвайки от устата и стигайки до ануса. Заболяването най-често поразява илеумът – част от тънките черва, която е разположена в долната дясна част на стомаха. Болестта на Крон се проявява между 15 и 40 годишна възраст на човека.

Възпалителните процеси засягат повърхностните и по-дълбоките слоеве на стената на тънките черва. Така се формират язвените процеси. При силните възпалителни моменти от болестта има възможност за нарушаване целостта на стената на червата, което води до получаването на канали /фистули/ между близки чревни бримки, между тънкото черво и съседните му органи. Болестта на Крон е открита през 1932 година и носи името на своят откривател.

Причините за възникването на заболяването не са уточнени. Някои учени подозират, че инфекцията от определени бактерии може да бъде причина за болестта. Съществуват и много твърдения, че болестта се причинява от възникнала сама по себе си инфекция. Болестта на Крон не е заразна.

Симптоми при болест на Крон

Най-често срещаните симптоми са болка в корема, която се усеща около областта на пъпа, болка при дефекация и разстройство, което в някои случаи е примесено с кръв, загуба на килограми и липса на апетит.

В ранните етапи болестта на Крон причинява малки, плитки и разпръснати разязвявания върху повърхността на червата. С течение на времето язвичките стават все по-дълбоки и големи и в крайна сметка се превръщат в истински язви, които причиняват рани и скованост в червата. С напредването на болестта дебелото черво се стеснява и накрая може дори да се запуши. Дълбоките язви могат да направят отвори в стената на червото и бактериите, намиращи се вътре в него да се разпространят към коремните органи.

Когато болестта на Крон прогресира, потокът на съдържанието в червата може да спре. Ако се запушат червата смилането на храната ще стане невъзможно и тя няма да може да премине в дебелото черво. Симптомите на тази чревна непроходимост са тежки коремни спазми, гадене, повръщане, подуване на стомаха.

Дълбоките язви могат да направят отвори в стените на червата, както и създаване на тунел между червата и съседните органи. Ако язвеният тунел достигне съседно празно пространство в коремната кухина може да се получи загноясване, известно като абдоминален абсцес. Хората с абдоминален абцес могат да развият висока температура и подуване на стомаха.

Когато язвата достигне съседните органи се образува фистула. Образуването на фистули между червата и пикочния мехур може да доведе до чести инфекции на пикочните пътища.

Диагностициране на болест на Крон

Ако лекарят се усъмни, че страдате от тази болест той ще ви разпита подробно за оплакванията, които имате. Следва обстоен преглед, който търси наличието на симптоми на заболяването. Правят се и някои изследвания. Това например е изследването на кръвта, което би могло да покаже повишаване на броя на бели кръвни клетки и някои други признаци на възпаление, анемия. Изследват се и фекалиите, прави се рентгеново проучване на стомаха.

Лечение на болест на Крон

Това е болест, която се лекува трудно и продължително. Причината за това се крие във факта, че възпалителните процеси не спират и след елиминирането на източника на възпаление.

Лечението може да се състои в прием на лекарства, хранителни добавки и операция. Цели се контрол върху възпалението и облекчаване на болезнените симптоми. За успешно лечение се счита онова, което удължава периодите на ремисия /периоди, в които настъпва облекчаване на болезнените симптоми/. В някои случаи тези периоди могат да продължават с години и пациентите да се чувстват добре без никакви симптоми. За съжаление в повече от случаите заболяването се задълбочава, без значение от прилаганото лечение.

Веднъж възникнала, болестта на Крон се проявява в различна степен през целия живот. Назначават се антибиотици и лекарства от групата на салицилатите. При по-тежка форма на болестта се предписват кортикостероиди.

Хранене при болестта на Крон

В периодите на обостряне на симптомите на заболяването, диетата е от изключително значение. Тя включва консумацията на печени и варени зеленчуци, овесена каша, кафяв ориз. Трябва да се изключат мляко, рафинираната захар и всички онези храни, които ги съдържат. Избягвайте шоколад, пикантните храни, консерви и полуфабрикати, кафе и чай.

Пийте много течности. По време на тежките пристъпи при болест на Крон трябва да се избягват и сурови плодове и зеленчуци, цитрусови сокове, ядки, мюсли, пържено и лютиво. Консумирайте малки порции храна, които са приемани през малки интервали от време. С течение на времето, болният сам ще забележи кои храни дразнят стомаха и предизвикват болки. Няма универсална диета при тази болест, важно е редовно да се правят профилактични прегледи, а начинът на хранене да бъде обсъден с лекуващият лекар.

Пелин

Профилактика на болестта на Крон

Причините за тази болест са неизвестни. Емоции като силен страх и притеснение обаче нарушават нормалната дейност на червата. Не позволявайте симптомите да се задълбочат, опитайте се да бъдете спокойни и да избягвате стресовите ситуации. Важно е консумираната храна да бъде съобразена със състоянието ви. Най-често болестта се обостря сезонно, затова най-добре извършвайте профилактиката през пролетта и есента. За целта използвайте следните билки: пелин, девесил вратига и бял равнец. Пийте от тях по две седмици, в продължение на период от два месеца.

Залейте 1 с.л. от избраната билка с половин литър гореща вода, оставете сместа да престои 40 минути, увита в подходяща кърпа. Пийте по 1/3 чаша, 10 минути преди и след хранене, предварително затоплете сместа, защото трябва да бъде гореща. Така ще засилите отделянето на жлъчен сок, който действа дезинфекциращо върху червата, ускорява дейността им. Следващата стъпка е засилването на организма с каротиноиди. Приемайте тиквен или морковен сок, по ¼ чаша с растително масло или сметана. Пийте сокът по време на хранене.

Важно: Тази статия има само информационен характер и не замества прегледа при лекар, не предприемайте самолечение!

Виж повече
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest