Васкулит

Васкулит

Васкулитът е наименование, което обединява в себе си цяла група редки заболявания, които протичат с възпаление на кръвоносните съдове. Това състояние възниква, ако имунната система атакува кръвоносните съдове по погрешка, вследствие на инфекция, лекарство или друго болестно състояние.

Васкулитът е състояние, вследствие на което се възпалява и уврежда стената на засегнатия кръвоносен съд. Възпалението може да бъде остро и краткотрайно или хронично, което да протича за дълъг период от време.

Съдовата система е съвкупност от всички кръвоносни съдове в тялото. Кръвоносните съдове се разделят на артерии /доставят до тъканите и органите кръв, която е богата на кислород/ и вени, които се грижат за пренасянето обратно към белите дробове на обеднялата вече на кислород, кръв от тъканите.

Васкулит произлиза от латинската дума vasculum, което означава кръвоносен съд. Наставката „ит” означава възпаление. Когато възпалението е обхванало артериите се нарича артериит, а когато засяга вените – венулит.

Възпалителният процес, предизвикан от васкулита, протича с различна тежест. В по-тежките случаи увредените стени на кръвоносните съдове водят до нарушение в снабдяването на органите с кръв. Последствието от това е лишаването им от кислород и важни хранителни вещества. Това може да бъде причина за тежкото увреждане на тъканите и органите, особено в случаите, когато са засегнати кръвоносните съдове на жизненоважни органи, каквито са мозък, бели дробове, бъбреци.

Заболяванията от групата на васкулитите се характеризират с определени особености, които произтичат от вида на засегнатите кръвоносни съдове, тежестта на увреждането на органите. Към тези заболявания спадат болест на Бехчет, синдром на Чърдж-Щраус, пурпурата на Хенох-Шонлайн, нодонозният полиартериит, гигантоклетъчният артериит.

Васкулитните заболявания могат да бъдат обособени не само като отделни болести, но и да съществуват в редица други заболявания като тежки хронични инфекции /хепатит В и С/, ракови заболявания и ревматични проблеми.

Причини за васкулит

В много от случаите, причината за поява на васкулит е неизвестна. Твърди се, че неправилното функциониране на имунната система може да отключи васкулит. Тя атакува кръвоносните съдове, а виновниците за това са генетична обремененост, алергична реакция към хапчета, прекарани инфекции, вредни вещества в околната среда. Васкулитът може да бъде усложнение, причинено от ревматоиден артрит, лупус, синдром на Сьогрен. Васкулитите могат да засегнат хора от всяка възраст и пол.

Кашлица

Видове васкулит

Васкулитът има много и различни форми, а сред най-разпространените са:

Хиперсензитивен васкулит – това е форма на васкулит, която засяга най-малките кръвоносни съдове, като капиляри, венули и артериоли. Може да бъде предизвикан от алергична реакция към някое лекарство или инфекция.

Болест на Кавазаки – форма на васкулит, която засяга кожата, лигавиците, сърцето, лимфните възли и коронарните артерии. Наблюдава се най-често при децата.

Артериит на Такаясу – уврежда артерии със среден и голям размер. Най-често засяга аортната дъга, която представлява началото на аортата /най-големия кръвоносен съд в тялото/ и частите на аортата, които са най-близо до сърцето. При болните от тази болест трудно могат да се напипат пулсации от периферните артерии.

Грануломатоза на Вегенер – засяга малките и средни по големина кръвоносни съдове на горните дихателни пътища и бъбреците. Наблюдава се и при двата пола и най-често се появява при хора около 40 годишна възраст.

Нодозен полиартериит – тук се увреждат много на брой кръвоносни съдове от малък и голям размер, които се намират в различни части на тялото, но най-често бъбреците, нервите, кожата и червата. Тази форма на васкулит е прогресираща и се влошава с течение на времето. Може да доведе до смърт.

Гигантоклетъчен артериит – засяга по-големите артерии, като аортата в онази част, където се намират разклоненията и към шията и главата. В много случаи се засяга темпоралната артерия /артерия на скалпа в областта на слепоочието/. Според изследвания тази форма има генетична предразположеност.

Симптоми при васкулит

Различните видове васкулити имат различни симптоми. Някои оплаквания са еднакви за цялата група, но други са по-специфични, в зависимост от вида на засегнатите кръвоносните съдове.

Симптомите на хиперсензитивен васкулит включват обрив по кожата, който се характеризира с надигнати виолетови петна, най-вече по краката, висока температура и болки в ставите.

Гигантоклетъчният артериит се характеризира с висока температура, загуба на апетит, отпадналост и постоянна умора, болка в челюстта след дъвчене на храна, болки в ставите и проблеми със зрението.

Грануламатозата на Вегенер се изразява с обща отпадналост, слабост, загуба на апетит, загуба на килограми, изтичане на гной от синусите през носа и устата, кашлица с кръв, болки в гръдния кош и недостиг на въздух, кожен обрив и язви, зачервяване на очите, болки в околоносните кухини.

Проблеми със ставите

Нодонозният полиартериит протича с повишаване на температурата и втрисане, постоянна умора, обща отпадналост, повишено кръвно налягане, кожен обрив с болезнени образувания, мравучкане по крайниците, главоболие, недостиг на въздух.

Болестта на Кавазаки протича с подуване на лимфните възли на шията, кожен оток, зачервяване в областта на устната кухина и дланите, обелване на кожата на върховете на пръстите, болка в гръдния кош и недостиг на въздух.

Обща умора и отпадналост се наблюдава и при болестта на Такаясу. Други характерни симптоми са повишаване на температурата и нощни изпотявания, болки в ставите, липса на апетит, загуба на килограми, болки в ръцете и припадъци, синкав цвят на кожата на лицето.

Диагностициране на васкулит

Поставяне на диагноза васкулит не винаги е лесно и затова изисква сътрудничеството между лекари от различни области. При първият преглед лекарят разпитва пациента за оплакванията и симптомите, както и при какви фактори се получава задълбочаване на състоянието. Следва обстоен преглед, тъй като васкулитът може да засегне всяка част на тялото.

Най-вече се обръща внимание на кожа, стави, нервна система и синусите, храносмилателната система и белите дробове. Извършват се кръвни изследвания, изследват се антитела и урината, прави се тъканна биопсия.

Лечение на васкулит

Отделните видове васкулит се лекуват по различен начин, но при всички случаи лечението е насочено към намаляване на възпалението на стената на засегнатия кръвоносен съд.

Използват се силни противовъзпалителни средства като кортикостероиди, лекарства потискащи активността на имунната система. В някои случаи се прилагат препарати, които съдържат антитела. Използват се и медикаменти, които лекуват уврежданията на засегнатите органи и повишават кръвното налягане.

Продължителността на лечението зависи от вида на васкулита и степента на засягане на органите. В повечето случаи лечението е успешно, но е възможно след време симптомите да се завърнат.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

3.5
Общо 10 гласували
5 2
4 4
3 1
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари