Мезентериална исхемия

Мезентериална исхемия

Какво представлява мезентериалната исхемия

Мезиентериални са онези артерии, които доставят кръв към тънките и дебелите черва. Исхемията е проблем, който независимо къде възниква, причинява недостатъчност на кръвоснабдяването на тъкан или орган. Това е състояние на нарушаване на доставката на кислород и хранителни вещества към тъканите и съответно причинява проблеми в изчистването на отпадните продукти от клетъчната обмяна. Когато процесът засегне тънките или дебелите черва се нарушава функционирането им. Най-често мезентериалната исхемия поразява тънкото черво.

Мезентериалната исхемия се получава, когато един или няколко клонове на мезентериалната артерия се стеснят или запушат. Когато се случи това, засегнатия човек изпитва остра коремна болка. С времето запушването причинява смърт на онази част от червото, която е лишена от кръвоснабдяване. Заболяването засяга най-често хора около 60 годишна възраст. Като рискови фактори за мезентериалната исхемия се определят тютюнопушене и високите нива на холестерол.

Мезентериалната исхемия е остра или хронична. При хроничната форма на болестта, засегнатите имат оплаквания за дълъг период от време. При острите прояви, симптомите се появяват изведнъж.

Причини за възникване на мезентериална исхемия

Най-честата причина за възникване на мезентериална исхемия е стеснението на кръвоносните съдове, вследствие от атеросклероза. С напредването на възрастта по вътрешната повърхност на артериите се образува материя, която формира атеросклеротична плака. Плаката се състои от мазнини и субстанции, които намират в кръвта. С течение на времето плаката се увеличава и стеснява диаметъра на артериите.

Това може да го намали до критични и опасни стойности. Причина за запушването на артериите може да бъде тромб, който блокира внезапно кръвоотока и причинява остра мезентериална исхемия. Тези тромбове идват от сърдечните кухини и се срещат по-често при хора с аритмия и сърдечни болести. Причини за появата на мезентериална исхемия може да бъде ниското кръвно налягане и дисекация на аортата с разкъсване на устията на мезентериалните съдове.

Симптоми при мезентериална исхемия

Хроничната форма на болестта предизвиква болки в стомаха в интервала от 15 минути до 1 час след хранене. Болката може да се локализира във всяка една част на стомаха, но най-често се проявява горната му част или около пъпа. Болките могат да продължат около 60-90 минути, след което изчезват. Болките се проявяват след всяко следващо хранене, което причинява сериозен дискомфорт на засегнатия. Това е и причината много хора, които страдат от тази болест да започнат да губят килограми. Те продължават да имат нормален апетит, но не се хранят, за да избегнат болката.

В някои случаи симптомите на болестта могат да бъдат много слабо доловими или да наподобяват други коремни проблеми. Освен силната коремна болка и загубата на килограми, мезентериалната исхемия може да предизвика диария или запек, гадене и повръщане, подуване на стомаха.

Острата исхемия протича с остра и внезапна болка в стомаха, която не отминава с приемът на болкоуспокояващи. Възможно е и гадене и повръщане, което не облекчава болката, а само влошава състоянието.

Диагностициране на мезенетериална исхемия

Болки в стомаха

Извършват се редица изследвания, които да потвърдят диагнозата. Първоначално пациентът трябва да разкаже за своите оплаквания и болки, наличие на минали заболявания. Следва обстоен преглед. Ако на база на първоначалното събеседване, лекарят се усъмни в наличието мезентериална исхемия той назначава специални изследвания. Такива са ангиографията, която използва рентген за да се изобразят кръвоносните съдове в тялото; кръвни изследвания, които да насочат към увреждане на червата; доплерово ултразвуково изследване; скенер, който показва триизмерен образ на тялото; магнитно-резонансна ангиография.

Лечение на мезентериалната исхемия

Начинът, по който ще бъде проведено лечението зависи най-вече от тежестта на заболяването, от начина, по който протича – дали е остро или хронично и колко време е минало от запушването на съда. Това са най-важните фактори, които са определящи за измененията на засегнатите участъци от тънкото или дебелото черво. От първостепенна важност е и големината на засегнатото място. Лечението на мезентериалната исхемия цели възстановяването на проходимостта в артерията, чрез което се възвръща нормалния кръвооток към червото. Това трябва да стане преди пълното увреждане.

При хроничната форма на болестта може да се използва методът транс-аортна ендартеректомия. При този метод, по време на хирургична намеса се премахва плаката, която причинява запушването на мезентериалната артерия. Операцията се извършва чрез направата на разрези на коремната кухина, откриване на артерията и премахването на плаката. Друг начин за лечението на болестта е поставянето на байпас. Хирургът прави изкуствен път, благодарение на който кръвта заобикаля увредената артерия.

Нов начин за лечение е ангиопластика и поставяне на стент. Благодарение на този метод стеснената артерия се отваря и се запазва проходимостта ѝ. През бедрената артерия се вкарва катетър, който раздува увредената артерия като балон и след това се поставя стента. Стентът е фина тръбичка, която поддържа артерията отворена. Острата мезентериална исхемия изисква спешно лечение. Ако болестта е диагностицирана по-рано може да се приложи лекарство, наречено тромболицит.

Ранното диагностициране на болестта е от изключително значение. В много от случаите, хората постъпват в болница едва когато вече е настъпила смъртта на участък от червото. В този мъртъв участък се развиват бактерии, които попадат в коремната кухина и причиняват сериозна инфекция. Състоянието протича остро и е напълно опасно за живота.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати