Нарколепсия

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
94552809
Нарколепсия

Какво представлява нарколепсията

Нарколепсията е хронично и неврологично заболяване, което протича със силно изразена сънливост през деня и невъзможност за контрол над тялото по отношение на будното състояние. Човек, болен от нарколепсия може да заспи внезапно без значение къде се намира. Най-често болестта се проявява в юношеска възраст, но понякога може да се прояви и след 40 годишна възраст.

Нарколепсията е вродено заболяване, но не е заразно. Не са уточнени причините за възникването на тази болест, но според някои изследвания тя се появява при хора, които нямат определени вещества в мозъка, контролиращи важни функции на тялото, като контролът над съня. Болестта засяга 1 на всеки 2000 души. Тази болест продължава през целия живот на човека. Трудностите, с които човек се сблъсква са много, защото той може да заспи във всяка една ситуация, без да може да контролира това.

Симптоми при нарколепсията

Първият симптом на болестта е силно изразената сънливост през деня в продължение на период от три месеца. Здравите хора изпитват сънливост, когато вършат скучни занимания. Разликата при болните от нарколепсия е, че сънливостта се появява при различни обстоятелства и при опасни дейности като шофиране, работа с машини.

При най-тежките форми на болестта настъпва внезапно заспиване, което може да продължи от няколко секунди до няколко минути. В някои случаи при събуждането може да настъпи временна мускулна парализа. Най-често засегнатите от нарколепсия излизат от това състояние чрез говорене или докосване. По време на заспиване или събуждане може да се получат халюцинации – зрителни или слухови.

Хората, страдащи от нарколепсия имат проблеми с концентрацията и работоспособността. Те могат да бъдат опасни за себе си или околните.

Заспиване при четене

Друг характерен симптом е внезапната поява на мускулна слабост или катаплексия. Катаплексията представлява временна загуба на мускулен тонус, която може да варира от леко изтръпване в колената до колапс и падане на земята. Налице са и нарушенията в съня – поява на безсъние, синдром на неспокойните крака, ръкомахане, говорене.

Две са фазите на нормалният сън - първата е бавно-вълнова, а след един или два часа настъпва бързо-вълновата. Точно през втората фаза се получават сънищата. При нарколепсията бавно-вълновата фаза се пропуска и директно се преминава във втората фаза, която може да бъде съпроводена с понижаване на мускулния тонус и достигане до парализа.

Страдащите от нарколепсия нямат дълбок и възстановяващ сън, какъвто е необходим на всеки човек, за да се чувства бодър и отпочинал на сутринта. Те са склонни към сънна парализа и сомнамбулизъм.

При децата нарколепсията може да бъде съпроводена с хиперактивност, поява на лошо поведение, разконцентриране и нарушаване на училищния успех.

Диагностициране на нарколепсия

Поставяне на диагноза нарколепсия може да бъде направено само на основата на характерните симптоми. Въпреки това се правят и някои изследвания. От важно значение за правилната диагноза е полисомнография – по време на сън се наблюдават функцията на сърцето, биологичната активност, мускулния тонус, движенията на очи.

Отчита се и времето, което е необходимо на човек да заспи през деня. Обикновено това се прави в следващия ден след полисомнографията. Пациентът е в легнало положение и при подходяща за целта атмосфера. Обръща се внимание на краткия период на заспиване.

Прави се и ядрено-магнитен резонанс. При изследвания на някои лица, страдащи от нарколепсия се установяват силно занижени нива на невротрансмитера хипокретин.

Заспиване на работното място

Лечение на нарколепсия

За съжаление няма точно дефинирано лечение на тази болест. Ако е необходимо може да се приложи психологическа помощ и способи за социализиране на засегнатото лице. От лекарствените средства се назначават стимуланти, които да овладеят сънливостта и в същото време да стимулират работоспособността.

В някои случаи катаплексията, която съпътства наркоплексията се лекува с антидепресанти. Това лечение обаче, няма много успех. Освен това антидепресантите имат нежелани странични ефекти, като напълняване. Друг лош фактор е, че внезапното спиране на антидепресантите може дори да задълбочи симптомите на катаплексия.

Вечер преди лягане създавайте отпускаща обстановка в спалнята. Не се товарете с проблемите от деня. Не си лягайте гладни, но и не прекалявайте с вечерята. Не спете на включен телевизор, осигурете си тиха и тъмна стая. Ставайте по едно и също време сутрин. Трябва да се избягва тютюнопушене и употребата на алкохол, особено преди лягане.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest