Късогледство

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
9455258857
Прегледи при късогледство
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Късогледството се нарича миопия. Това е най-често срещаната аномалия, която засяга зрителния апарат. Късогледството се характеризира с изразена невъзможност за ясно фокусиране на предмети, които се намират на голямо разстояние, но същевременно близките обекти се виждат точно и ясно.

Главният проблем при късогледството се изразява в това, че лъчите, които идват от обекта в далечината не попадат върху ретината /най-вътрешният слой в окото/. Причините за това отклонение са две: прекалено удължената на очната ябълка, резултатът от което се изразява във факта, че падащите лъчи се пречупват преди достигането си до ретината.

Втората причина са различни неравности по повърхността на роговицата, които водят до неправилно пречупване на лъчите. И двете причини водят до едно и също – образът на далечния обект е размазан и неясен. Човек с миопия може само бегло да получи представа за обекти в далечината, без да може да разграничи техните граници.

Според много изследвания, миопията е белег за силно проявена интелигентност и висок умствен капацитет. Твърди се, че късогледството и високия IQ се резултат от един и същи ген, но няма категорично доказателство за това. От друга страна хората, които четат повече натоварват зрителния си апарат и това води до късогледство.

Причини за поява на късогледство

Не са открити конкретните механизми, които причиняват късогледството. Има много теории, но нито една не обхваща целия проблем и не обяснява всички особености на миопията. Няколко са най-честите хипотези за късогледството.

Наследственост – резултатите на много изследвания показват, че децата на родители с късогледство в даден момент от живота си също получават този проблем. Очната ябълка на тези деца е малко по-голяма, отколкото при останалите деца. По-голямата очна ябълка е предпоставка за появата на късогледство. От друга страна има много деца с късогледство, чиито родители нямат този проблем. От това се разбира, че наследствения фактор е важен, но не е изцяло отговорен за късогледството.

Честа и продължителна работа близо до очите – има връзка между продължително четене или работа на компютър и появата на късогледство. Причината за това е прекаленото напрягане на зрителния апарат и умора на очните мускули, което намалява тяхната еластичност и променя големината на очната ябълка.

Лоша зрителна хигиена – това означава лошо осветление по време на напрягане на очите, неправилна поза на тялото, четене от прекалено близко разстояние. Все пак тези фактори имат второстепенно значение за развитие на миопия.

Прекалена консумация на въглехидрати – прекаляването с въглехидрати, особено в ранните детски години може да причини хиперинсулинемия, която след време уврежда зрителния нерв.

Видове късогледство

В зависимост от разглежданите критерии, миопията се разделя на няколко вида.

Според тежестта на увреждането – разделя се на лека /0-3 диоптъра/; умерена /3-6 диоптъра/; висока /над 6 диоптъра/. Леката и умерената миопия се наричат просто късогледство, което лесно може да се коригира чрез очила или лещи. При високата форма на късогледство има сериозен риск от увреждане на точката на най-ясно виждане в ретината, резултатът от което е размазан образ на предметите, глаукома или дори отлепване на ретината. Високата миопия бързо нараства и за няколко години може да придобие много високи стойности. За щастие се среща рядко.

Според момента на възникването – тук се разграничават вродена миопия /установява се още с раждане/; детска /проявява се до навършване на 20 годишна възраст/; възрастна /появява се до 40 годишна възраст/. Най-често срещаната форма е миопията в училищните години, която се свързва с бързите степени на растеж на очната ябълка и пренапрягането по време на четене.

Усложнения при късогледството

Лещи за очи

Късогледството и особено леката и умерената му форма причиняват някои усложнения. Те се получават при неправилно коригиране на зрението и протичат с главоболие, сълзене и усещане за напрежение в главата. При високата форма на миопията могат да се получат сериозни усложнения като отлепване на ретината, глаукома, кривогледство, макулна дегенерация.

Симптоми при късогледство

В много случаи началото на късогледството протича незабелязано. Първите оплаквания са субективни. Появява се умора при продължително гледане напред, усещане за размазване на далечните предмети, силно сълзотечение. Понякога началният симптом на миопията е главоболието, което е силно изразено в областта на слепоочието и под веждите.

В по-напреднал етап на късогледството размазаното виждане се задълбочава и напрежението се засилва. За да може да види далечен обект, човек започва да присвива своите очи, което още повече напряга зрителния апарат. Въпреки тези характерни симптоми, единствено офталмолог може да постави диагноза късогледство.

Диагностициране на късогледство

Диагнозата се поставя на база на проведен офталмологичен преглед, който установява увреждането. Прегледът започва с проучване на зрителната острота чрез специални таблици, на които пациентът трябва да разчете цифрите или знаците. Първо се изследва всяко едно око поотделно, а след това се изследват и двете заедно. Някои специалисти в областта използват специални компютърни уреди, които дават информация за степента на увреждане. Изследва се очното дъно, а понякога се прави изследване на преден и заден очен сегмент с помощта на биомикроскоп.

Лечение на късогледство

Спорно е дали може да бъде излекувано напълно късогледството, но е сигурно че може да бъде коригирано. За целта се използват помощни средства, които според степента на миопията могат да се носят само в някои случаи, като шофиране, гледане на телевизия, работа. В други случаи обаче, помощните средства са незаменими и се носят постоянно.

Очилата са най-често срещания избор за корекция на късогледството. Носенето на очила предпазва очите от действието на различни външни фактори, но те не могат да обхванат напълно периметъра на зрение. Очилата коригират централното зрение, но в много по-малка степен обхващат периферното.

Контактни лещи са друг начин за коригиране на късогледството. При леката и високата миопия лещите не биха помогнали, но при умерената форма могат да подобрят зрителната острота.

Лазерното лечение е най-радикалното решение на миопията. Операцията се състои в извършването на интервенции върху самата роговица на окото. Резултатът е значително подобряване на зрителната острота. Важни изисквания за лазерното лечение са възраст над 18 или 20 години, както и две години преди интервенцията да няма промяна в диоптрите.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати