Изкривяване на носната преграда

Изкривяване на носната преграда

Носната преграда е пластинка, която е изградена от кост, хрущял, кожа и лигавица. Тя разделя кухината на носа на две половини. Започва в основата на носа с преградката между двете ноздри, която се нарича колумела и стига назад до носоглътката. Има две части на носната преграда. Едната е подвижна и по-малка, намира се в областта на ноздрите.

Другата част е неподвижна и съответно по-голяма, разположена назад. Подвижната част е изградена от хрущяли, покрити с кожа, а неподвижната част е изградена от хрущяла на носната преграда. Носната преграда играе важна роля за подкрепа на външната част на носа и в същото време е разделителна стена между носните кухини. Правилното им функциониране е в пряка връзка с факта, че размера на двете носни кухини са приблизително равни.

Носната преграда почти никога не се намира по средата. Това е състояние, което не предизвиква оплаквания и не се налага да бъде лекувано. За изкривяване на носната преграда се говори тогава, когато изместването от средата е значително и дори нарушава носното дишане от едната или от двете страни.

В най-честите случаи изкривяването на носната преграда се дължи на неправилно лекувани или на въобще нелекувани стари травми на носа. Носът е най-издадената част от тялото и лесно се засяга от травми. Травма на носа може да настъпи още при раждането на детето, при преминаването през родовите канали на майката.

Симптоми на изкривяване на носната преграда

Изкривяването на носната преграда стеснява носните проходи и по този начин затруднява дишането през носа. Това е най-характерния симптом на изкривяването на носната преграда. Друга проява са повтарящите се инфекции на синусите, заради запушване на отворите им, които се намират по стените на носната кухина.

Носовият говор, смущения в обонянието и хъркане по време на сън също са признаци за проблем. Дишането през устата може да навреди на белите дробове, поради неправилно филтриране на въздуха. Нежелани последици са ларингит, фарингит и синузит. Възможни са прояви на клинични признаци. Това са странично изместване на долния ръб в носния хрущял, което се вижда като ръб, ако се погледне в ноздрата и извиване на долната част на носа по посоката на изкривяване на преградата.

В някои случаи може да се наблюдава главоболие, секреция от носа, повтарящи се болки в ушите и сухота в гърлото. Появата на главоболие се дължи на факта, че извитата част на носната преграда в контакт с противоположната странична стена на носа и натискане предизвиква дразнене върху лигавицата. Това причинява рефлексните симптоми и по-специално главоболие, а от време на време пристъпи на астма и епилепсия.

Синузит

Диагностициране на изкривяване на носната преграда

Изкривяването на носната преграда трябва да се установи от специалист УНГ чрез извършване на клиничен преглед. За целта се ползват специални инструменти. При необходимост се правят допълнителни изследвания, като рентгенова снимка и компютърна томография.

Лечение на изкривяване на носната преграда

Когато изкривяването на носната преграда е голямо и причинява дискомофорт и оплаквания, трябва да се проведе лечение, което е оперативно. Поставя се пълна или местна упойка, няма външни разрези. Оперативната намеса се състои в отслояването на лигавицата от двете страни на преградата и корекция на увредените кости и хрущяли.

Най-често се прилагат два основни вида операции. Първата се състои в отстраняване на голяма част от костно-хрущялната структура на преградата, но със запазване на лигавицата. Втората операция е изправяне на засегнатите участъци без премахване на голяма част от структурата на преградата.

След провеждането на операцията в носа се поставят тампони, които имат за цел да спрат следоперативното кървене. От двете страни на оперираната преграда се слагат пластинки, които и помагат да зарасне в правилно положение.

След около десет дни се махат. За съжаление операцията на носната преграда може да предизвика някои усложнения, като кръвоизливи, оток на носа, кръвоизлив в преградата. Въпреки тези рискове оперативното лечение е единствения начин за облекчаване на симптомите и неразположенията, които предизвиква изкривената носна преграда.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати