ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Извънматочна бременност

Извънматочна бременност

Извънматочна бременност

Какво е извънматочна бременност

Извънматочната бременност представлява развитие на оплодената яйцеклетка извън маточната кухина. Тази бременност се нарича още ектопична и е характерна само за човешките същества. Нормалното оплождане става в разширената част на маточната тръба. Оплодената яйцеклетка се придвижва към маточната кухина за период до една седмица.

След отминаването на този период яйцеклетката вече се намира в матката и само там плодът може да се развива и расте пълноценно. Когато яйцеклетката се внедри на друго място, различно от матката явлението се нарича извънматочна бременност. Най-често срещаните места, където настъпва извънматочната бременност са в маточната тръба, в разширената част на маточната тръба и в стеснената част на матката.

По-рядко може да се локализира в шийката на матката, коремната кухина и яйчници. Извънматочната бременност е опасна за живота и здравето на майката. Тя е водеща причина за смърт през първите три месеца от бременността.

Най-често при извънматочна бременност оплодената яйцеклетка се внедрява в лигавицата на маточната тръба. Това се нарича тубарна бременност. Мястото е напълно неблагоприятно, защото вътрешния слой на тръбата не е в състояние да достигне дебелината която е необходима за внедряването на оплодената яйцеклетка /зигота/. В същото време мускулатурата на тръбата е прекалено тънка. Тези фактори водят до разрушаването на стената на маточната тръба и засягане на артериите, които се намират в тази част.

Образува се хематом, който води до отлепяне на яйцеклетката и причинява т.нар. тубарен аборт. В същото време в матката се проявяват промени, типични като тези на нормалната бременност. Тъй като зиготата не се намира в нея, матката започва да търпи обратно развитие, а лигавицата се разрушава и кърви. Това е и причината за най-честия симптом на извънматочната бременност – вагиналното кървене, идващо от матката.

Причини за извънматочна бременност

Извънматочна бременност

Причините за възникването на извънматочната бременност не са уточнени. Много специалисти смятат, че причините трябва да се търсят между онези фактори, които нарушават пътя на зиготата през маточната тръба и тези, които по някакъв начин пречат на нормалното ѝ внедряване. Съществуват рискова група фактори, които могат да доведат до ектопична бременност.

Предишни инфекции и възпаления на маточната тръба са сериозен рисков фактор. Хирургически намеси в тази област и преживяна вече извънматочна бременност, напреднала възраст на майката и тютюнопушене, повишени нива на прогестерон и естрогени, използването на некачествена спирала, бъбречни инфекции – всички те могат да увеличат риска от ектопичната бременност.

Симптоми при извънматочна бременност

Извънматочната бременност е наречена най-добрият имитатор в гинекологията. Това не е случайно, защото тя проявява симптоми, типични за други състояния. Диагностицирането е изключително трудно. Симптомите се разделят на няколко групи.

При голям процент от жените извънматочната бременност започва с остра и силна болка в долната част на стомаха. Сърдечната дейност се учестява с над 100 удара в минута, артериалното налягане се повишава, кожата е бледа, изпотена и студена. Възможни са нарушения в съзнанието, от лека загуба до пълна загуба на съзнание. Бъбречната функция се намалява, което може да доведе до спиране на отделянето на урина. Появява се оскъдно вагинално кръвотечение.

Около 20 % от жените са асимптомни, което значително затруднява откриването на извънматочна бременност. Някои от жените пък имат нетипични оплаквания, като оскъдно тъмнокафяво течение, което може да бъде придружено с болка. Болката не е остра, а по-скоро коликообразна.

Най-често срещаното усложнение е руптура на маточна тръба, което може да доведе до тежки състояния. Налагат се спешни оперативни мерки, защото в противен случай може да се стигне до смърт на жената. Стерилитетът е също много често срещано явление. Той засяга приблизително 50% от жените.

Диагностициране на извънматочна бременност

Тъй като симптомите на ектопичната бременност са твърде неспецифични, диагностицирането на база оплаквания на жената е практически невъзможно. Първото, което трябва да се направи при подобни симптоми и закъсняващ цикъл е тест за бременност. Съществуват методи, които могат да установят наличие на бременност още няколко дни след внедряването на оплодената яйцеклетка. Най-добър е радоимунният тест.

Бременност

След откриването на бременността се прави изследване с ултразвук. Най-често в 5-6 гестационна седмица ултразвукът може да покаже плоден сак. Ако при провеждането му, сакът не е в маточната кухина, но има положителен тест за бременност следва да се говори за извънматочна бременност. Най-сигурният начин за установяването и е лапароскопия.

Лечение на извънматочна бременност

Лечението на извънматочна бременност се определя от състоянието и възрастта на жената, от местоположението на зиготата, от състоянието на таза и от състоянието на маточната тръба. Най-общо лечението бива два вида – оперативно и чрез лекарства. Ако е налице руптура на маточната тръба и жената е в тежко състояние трябва да се предприемат спешни оперативни мерки, които са животоспасяващи. Най-често се отстранява увредената тръба на матката.

В случаите, когато се налага операция, но тя няма спешен характер се отстранява само неправилно разположилата се зигота без да се изрязва маточната тръба. Така шансовете за следваща бременност на жената се запазват. Все пак рисковете от повторна извънматочна бременност са големи.

Ектопичната бременност може да се лекува и медикаментозно. Едно от използваните лекарства е метотрексатът. Той нарушава развитието на плода и прекъсва бременността. Лечението с лекарства се препоръчва, защото не се премахва тръбата и шансовете за повторна извънматочна бременност са по-малки.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати