Рак на панкреаса

рак на панкреаса

Панкреасът е жлеза, която е разположена зад стомаха и в близост до дванадесетопръстника. Панкреасът е съставен от тяло, глава и опашка, а в своето функционално отношение се разделя на ендрокринна и екзокринна част. Ендокринният панкреас отделя инсулин и глюкагон хормони.

Тези хормони имат важно значение за поддържане на нормалното ниво на кръвна захар. Главата на панкреаса е разположена в горната дясна част на стомаха, а опашката – в долната лява част. Екзокринният панкреас отделя ензими, които са важни за процесите храносмилане, разграждане на мазнини и белтъци.

Ракът на панкреаса е състояние, което се локализира в главата 70% от случаите, в 20% - в тялото и 10% в опашката на жлезата. Най-често произхожда от клетките, които покриват вътрешната част на каналите на панкреаса. При своето нарастване, ракът може да засегне съседните органи, като стомах, дебело черво, дванадесетопръстник.

Възможно е и да метастазира към по-отдалечени органи. От рак на панкреаса най-често страдат хората над 50-годишна възраст, като мъжете са два пъти по-често засегнати. Ракът на панкреаса се нарежда на четвърто място, след рак на белия дроб, дебелото черво и млечната жлеза.

Смята се, че съществуват определени рискови фактори, които могат да отключат рак на панкреаса. Тютюнопушене се приема за водеща причина. Редовният прием на алкохол, хроничният панкреатит и камъни в жлъчката са рискови фактори.

Симптоми при рак на панкреаса

Гадене

Ракът на панкреаса няма специфични признаци. Неговото ранно диагностициране е трудно и най-често при появата на оплаквания вече е налице разпространението на ракът и в други части на тялото. Най-често срещаните симптоми са:

Болка – тя се проявява по различен начин. Може да бъде тъпа, постоянна или да протича с кризи. При рак на главата на панкреаса, болката се усеща в горната дясна половина от стомаха, а при локализация в опашката му – болката е горната лява част. Възможно е усещането за болка да преминава към гърба или дори да обхване целия стомах. Характерно за нея е, че се засилва в легнало положение на тялото и след консумация на храна.

Жълтеница – това е жълтеникаво оцветяване на кожата и бялото на очите. Жълтеница е характерна при рак на главата на панкреаса. Получава се в следствие от притискане на билиарната система /състои се от жлъчен мехур и каналите, които носят жлъчка и други сокове, черен дроб и панкреас към тънкото черво/. В такива случаи жълтеницата е съпроводена от промяна в цвета на урината – потъмняване, кожен сърбеж и изсветляване цвета на изпражненията.

Други характерни симптоми са гадене и повръщане, следствие от които се наблюдава загуба на тегло, слабост и лесна уморяемост. Отслабването е с повече от 10 кг и се среща при 80% от болните. То се дължи на нарушеното храносмилане и загубения апетит. Появява се чувство за подуване на стомаха след нахранване.

Диагностициране на рак на панкреаса

Ранната диагноза на рак на панкреаса е практически невъзможна. Ако лекарят се съмнява за рак, той назначава изследвания като ехография и компютърна томография.

Прави се ендоскопия, при която лекарят въвежда огъваема тръба през устата и прави оглед на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника. След диагностицирането на рак на панкреаса, следващата стъпка е определянето на стадий на болестта и степен на разпространение.

рак на панкреаса

Назначават се редица тестове и изследвания. В много случаи определянето на разпространението на ракът може да стане едва след оперативна намеса. По време на операцията лекарят отстранява лимфните възли около панкреаса и взема парченца от съседните органи. Тези парченца са биопсичен материал, който ще послужи за откриването на ракови клетки в другите органи. Въз основа на този резултат се определя и по-нататъшното лечение.

Лечение на рак на панкреаса

Лечението е строго индивидуално за всеки един болен и се определя от големината на тумора и неговата локализация, степента на разпространение и още други съпътстващи фактори.

Лечението на рак на панкреаса е трудно, поради факта че диагностицирането му е направено едва когато има разпространение и в други органи на тялото. Основните методи, които се прилагат са оперативно лечение, химиотерапия и лъчетерапия.

Оперативното лечение се състои в отстраняване на част от панкреаса или пълното му премахване. В много случаи се налага изрязване на части от стомаха, дванадесетопръстника и редица други органи.

Ракът на панкреаса се разпространява най-вече по лимфните възли, затова по време на операция се премахват и съседните лимфни възли. Те се подлагат на изследване за ракови клетки, защото ако се открият такива може да се твърди, че ракът е достигнал отдалечените части на тялото.

Химиотерапията се провежда чрез прилагането на медикаменти – цитостатици. Лечението може да бъде проведено с един или комбинация от такива медикаменти.

Лъчетерапията е метод, който използва високо енергийни лъчи за унищожаване на раковите клетки, както и за тяхното потискане. Лъчетерапията е с локално приложение, т.е. действа само върху увредените клетки. Често тя се прилага след проведена оперативна намеса.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 3
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
гост
гост
20.05.2015 19:37
Може ли само от ехография да се установи, че има рак на панкреаса ?
11
0