Кондиломи

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
9455258854
Кондиломи
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

Какво представляват кондиломите

Кондиломите, наричани още генитални брадавици са кожни изменения, които са предизвикани от инфекция с човешки папилома вирус.

Тя се предава само по полов път. Кондиломите са доброкачествени образувания, които имат малки релефни форми и се оприличават като карфиолчета. Те се появяват при свръхразрастването на лигавицата, което е причинено от папилома вирусът.

Човек се заразява с този вирус от някой от своите сексуални партньори, като не е задължително заразяването да се е случило наскоро преди появата на кондиломите. Инфекцията може да настъпи седмици, месеци или години по-рано, а в момент на спад на имунната система те се показват върху повърхността на лигавицата.

Човешкият папиломен вирус, който е причината за появата на кондиломите има около 120 типа. Повечето от тях не предизвикват заболявания, но някои от типовете причиняват брадавици по ръцете, ходилата или други части. Около 40 типа от вирусът се предават по полов път.

Кондиломите са една от най-често срещаните болести, които се предават по полов път. Големият брой интимни партньори съответно увеличава риска от заразяване с кондиломи. Засегнати могат да бъдат както жени, така и мъже. Риск от инфектиране има независимо от вида на сексуалният контакт – вагинален, орален или анален. В изключително редки случаи папиломният вирус може да бъде пренесен с ръце.

Симптоми при кондиломи

Гениталните брадавици имат розов или сивкав цвят. Образуват се в областта на гениталиите. Те могат да бъдат с размер, който не може да се установи с просто око или да имат доста голяма размер. Могат да бъдат с гладка или набраздена повърхност, разположени единично или на групи. При жените кондиломите се разполагат по срамните устни, областта около ануса, стените на влагалището или шийката на матката.

Особено опасно е когато кондиломите се разположат по шийката на матката, защото дългогодишна инфекция с папилома вирус е много рисков фактор за развитие на рак на шийката на матката. При мъжете генитални брадавици могат да се открият по ствола или главата на пениса, скротума и аналната област. В много случаи може да има сърбеж и течение, кръвотечение по време на полов акт.

Диагностициране на кондиломи

Поставянето на диагноза кондиломи става след сериозен оглед на засегнатите области. При жените огледът включва колпоскопия и третиране с оцетна киселина, за да се установи наличието и на други лезии. За да се установи човешки папиломен вирус се правят и няколко допълнителни теста – с луголов разтвор и оцетна киселина, както и цитонамазка. Възможно е да се наложи и биопсия, която да уточни тежестта на измененията.

Лечение на кондиломи

В голяма част от случаите кондиломите се лекуват трудно и е възможно да се появят отново след отстраняването им. Това се получава не заради ново заразяване с инфекцията, а защото лечението само разрушава кондиломът, но не и вирусът, който живее в кожата. Все още не е известен метод, който да премахне напълно вирусът от тялото. Лечебното средство, което се прилага се избира взависимост от броя, големината и разположението на кондиломите. Могат да бъдат лекувани чрез кремове, които се нанасят по определена схема.

Кондоми

Възможно е унищожаването на брадавиците чрез хириругически интервенции. Съществуват и такива средства, които повишават имунитета на човека, което потиска развитието на човешкия папиломен вирус. Освен, че този вирус може да предизвика рак на шийката на матката, той може да предизвика и ракови изменения в мъжките полови органи. Жените, които имат генитални кондиломи трябва да се преглеждат и за наличието на влагалищни. Веднъж на всеки шест месеца трябва да се прави цитонамазка, която може да установи много начален стадий на рак на маточната шийка.

Кондиломите могат да бъдат опасни за бременни жени, защото по време на бременност брадавиците могат да увеличат своя размер. В някои случаи дори се затруднява нормалното раждане, заради големия размер на кондиломите. В редки случаи кондиломите се предават на бебето по време на раждането. Това обуславя абсолютната задължителност на лечението на брадавиците.

Имунотерапия – този метод се прилага, в случаите когато локалното или хирургично лечение не дава желания резултат. Използват се имуномодулатори, най-известните от които са под формата на колоидни суспензии. Те се разтварят във вода или се приемат преди хранене.

Предпазване от заразяване с кондиломи

Единственият и най-сигурен начин за предпазването от инфекция с кондиломи е избягването на безразборни сексуални контакти. Ако един от двамата партньори установи, че има кондиломи трябва да се преустановят половите отношения. Използването на презервативи също намалява възможността от пренасяне на инфекция, но само при условие, че презервативът покрива всички брадавици.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати