Лаймска болест

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Махане на кърлеж
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
Качество без компромис:
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
8.00 лв.
Виж ››

Какво е Лаймска болест

Лаймската болест представлява бактериално инфекциозно заболяване, което се разпространява след ухапване от кърлеж. Кърлежи заразяват както хора, така и животни със спирохета – бактерия, изградена от спирална клетка. Лаймската болест има сезонен характер, защото случаите на зараза с нея се увеличават рязко през лятото и есента, съвпадайки с активността на кърлежите. Болестта протича в няколко фази на развитие и може да причини увреждания по ставите, кожата, сърцето и нервната система.

Спирохетата - причинител на Лаймската болест има сложен цикъл на живот, а част от него протича в храносмилателната система на кърлежите и някои бозайници. Човекът не е част от този жизнен цикъл на спирохетата, но може да се зарази чрез ухапване със заразен кърлеж. Засегнатите кърлежи предават инфекцията помежду си, образувайки цели огнища на инфекцията. Инкубационният период на болестта е от три дни до един месец. Болен човек от Лаймска болест не може да зарази други човек, защото заразата се предава само чрез ухапване от заразен кърлеж. Лаймската болест може да засегне както мъже, така и жени.

Симптоми при Лаймската болест

Лаймската болест протича в три етапа. Всеки един етап засяга различни части и органи на тялото, което предизвиква и проявата на различни симптоми. Преминаването на заболяването от един етап в друг може да протече плавно, но в някои случаи се проявяват симптоми, характерни за няколко етапа едновременно.

Първи етап – възможно е да протече без никакви оплаквания и да не предизвика съмнения у човека. След няколко дни или месец се проявяват първите симптоми. Това са повишаване на температурата, болки в мускулите и ставите, обща отпадналост, главоболие, подуване на лимфни възли. Най-характерната проява в този етап е кожни обриви. На мястото, където кърлежът е ухапал човек се образува червено петно, което расте с всеки изминал ден и се превръща в червен пръстен с овална форма. Пръстенът може да има различна големина, не предизвиква сърбеж или болка.

Втори етап – през тази фаза на болестта спирохеата преминава в лимфните възли, а оттам – в кръвта. Следва разпространението във всички органи. Най-често се засягат мозъкът, черният дроб, сърцето, нервната система, ставите. Засягането на мозъка причинява менингит, протичащ с болки и скованост във врата, главоболие, дразнене от силен шум и светлина, висока температура.

В половината от случаите на Лаймска болест се наблюдава парализа на лицевия нерв, което води до проблеми с мимиките, затруднен говор и увисване на лицето в засегната страна. Продължаващото разпространение на болестта към сърцето причинява възпаление на сърдечния мускул, което се изразява с прескачания и прималявания, задух и дори загуба на съзнание. Възпаляват се и ставите, подуват се, отичат и причиняват болка. В редки случаи се засягат черният дроб и очите.

Трети етап – той настъпва след около три месеца до няколко години след инфектирането с болестта. Възможно е заболяването да се прояви директно в този етап или просто симптомите на предишните два етапа да са протекли незабелязано за човек. Третият етап на Лаймската болест протича тежко – увреждат се ставите и главния мозък. Артритът става хроничен, паметта отслабва, появява се деменция. Болният се уморява лесно, изпитва слабост в мускулите и има лоша координация.

Висока температура

Диагностициране на Лаймска болест

Диагностицирането на болестта включва преглед при лекар, провеждане на изследвания и уточняване дали е имало ухапване от кърлеж. Лекарят обръща специално внимание на кожния обрив по тялото, сковаността в някои части на тялото, подуването и болките. Правят се рутинни кръвни изследвания, серологични изследвания и тестове, които доказват причинителя – взема се течност или парченце тъкан и се изследват за наличие на спирохета.

Лечение на Лаймска болест

Лаймската болест се лекува с антибиотици, които се определят на база етап на болестта и тежестта на причинените увреждания. Лечението се провежда в домашни условия, с изключение на онези случаи, при които са увредени тежко сърцето, нервната система и ставите. Първият етап на болестта се лекува с антибиотик, приеман за около месец. През следващите две фази на инфекцията се използват венозни антибиотици. Ставните болки се успокояват с болкоуспокояващи и противовъзпалителни медикаменти.

Правилното извършване на лечението в ранния етап на болестта гарантира бързото излекуване и липсата на усложнения. При болни в по-напредналите етапи също може да се постигне значително подобрение, но само ако диагнозата е поставена скоро след проявата на по-тежките симптоми. При напреднала инфекция уврежданията на органите могат да останат постоянни или да се излекуват много трудно и бавно.

Предпазване от Лаймска болест

Най-сигурният начин за предпазване от болестта е предпазването от ухапвания на кърлежи. Трябва да се предприемат някои мерки, когато се посещават горски и тревисти райони. Хубаво е облеклото да покрива по-голямата част от тялото, а цветовете на дрехите да бъдат ярки и светли, защото по-лесно ще се открият кърлежите. Може да се използват препарати, отблъскващи кърлежи и насекоми.

След пребиваването в подобни местности трябва да се направи щателна проверка на тялото. Заразяването с Лаймска болест става за период не по-малко от 24 часа, затова навременното откриване на кърлежа значително намалява риска. В случай на намиране на кърлеж по тялото веднага трябва да се посети лекар. Кърлежите обичат топли и влажни места, затова трябва да се търся около подмишниците и слабините, под гърдите, по врата и в скалпа.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
53
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати