Саркоидоза

Саркоидоза

Какво е саркоидоза

Саркоидозата представлява възпалително заболяване, което е предизвикано от инфекция на тъканите. Възможно е да се прояви във всяка част на тялото, но най-често започва в бял дроб или лимфни възли. Най-често засяга хора между 20 и 40 годишна възраст.

Не е известна причината за поява на болестта, но се предполага, че възниква вследствие на нарушения в нормалната дейност на имунните клетки. В много случаи саркоидозата е болест, която се самоограничава. Това означава, че може да изчезне в рамките на няколко години, без дори да се лекува. В други случаи симптомите и се проявяват през целия живот. Много рядко може да завърши с фатален край.

Най-често спряганата причина за саркоидозата е патологично изменение на имунните клетки, спрямо различни лекарства, патогени или токсини, които нападат организма. При здравите хора имунната система предпазва тялото от вредните въздействия на околните фактори.

При наличието на саркоидоза обаче, има повишена реактивност на тип лимфоцити – Т-хелпери, които реагират остро към навлезлия в тялото натрапник. Резултатът е образуването на възпалителни огнища във формата на грануломи в тялото, но най-вече в белия дроб. Някои учени смятат, че причинителят на саркоидозата е бактерия от рода на туберкулозата. В редки случаи болестта е наследствена.

Симптоми при саркоидоза

Диагностика на саркоидоза

В някои от случаите болестта се развива постепенно и минават години докато се постави диагнозата. Понякога началото на болестта е остро и след кратко време изчезва. Симптомите на саркоидозата варират, според засегнатите органи. Най-често срещаните прояви на болестта са задух и кашлица; анорексия и отслабване; хрипове и болки в гърдите; учестено или отслабено дишане; нодозна еритема и оскъдни плеврални изливи; отпадналости и артритни прояви; зачервяване на очите и поява на малки червеникави изменения по лицето и ръцете. Умора и нощни изпотявания, както и обща отпадналост също могат да бъдат симптоми на болестта.

Извънбелодробните форми на болестта, които са изключително редки се проявяват с поява на червено-сини петна в областта на подбедриците, увеит по очите, оток на слюнчните жлези и кистична дегенерация на фалангите на пръстите.

Възможно е болестта да протече без никакви симптоми. Това се случва в 20% на случаите. Младите хора боледуват по-често от саркоидоза, като статистиката сочи, че жените са по-засегнати.

Усложнения при саркоидозата

Белодробна фиброза – при хронично възпаление в белите дробове се появяват огнища на силно нарастване на съединителната тъкан. Това е причина за отслабване на белодробният потенциал и смущаване на газообменната му функция.

Проблеми с очите – най-често това са зачервяване и сълзене на очите. В много редки случаи може да се получи катаракта, глаукома или дори слепота.

Кожни проблеми – при някои болни се наблюдава поява на възловидни кожни изменения, отичане и подуване на краката, артритни проблеми.

Други нежелани усложнения са проява на сърдечни и чернодробни проблеми, неврологични изменения и безплодие.

Диагностициране на саркоидоза

Очни болести

Поставянето на диагноза саркоидоза се поставя въз основата на данните от различни изследвания – биопсични, хистологични и рентгенови. Материал за биопсично изследване се взема от редица органи, но най-често от белите дробове.

Чрез микроскоп се откриват грануломите. Рентгеновото изследване установява увеличаване на лимфните възли, намиращи се в центъра на гръдния кош. Правят се и кръвни изследвания, за да се прецени има ли изменения на стойностите на серумния калций и нарушения в черния дроб.

Лечение на саркоидозата

За щастие, за много болни от саркоидоза не се налага специфично лечение. В над 95% от случаите с остра форма на болестта и над 70% от хроничните случаи се наблюдава спонтанно излекуване. Въпреки това се налагат профилактични прегледи и рентгенографии на белите дробове.

В случаите, когато няма спонтанно излекуване трябва да се приложи лечение. То включва прием на медикаменти, най-често мощни противовъзпалителни средства. След години опит в лечението на саркоидозата, кортикостероидните лекарства остават основното лечение за грануломите. В някои случаи терапията с кортикостероидите се налага да продължава през целия живот на засегнатите.

Мерки при саркоидоза

Причината за саркоидозата все още не е известна, поради което няма известен начин за предотвратяването и или пълното излекуване. Въпреки това, болните водят нормален начин на живот. Трябва да се вземат мерки, които биха подобрили положението. Това са отказването от тютюнопушене и избягване излагането на други отровни вещества, като прах и химикали, които биха навредили на белите дробове.

Тежката форма на саркоидоза може да намали шансовете за забременяване, особено при по възрастните жени. Въпреки това много млади жени с диагноза саркоидоза раждат напълно здрави деца. Изискват се редовни медицински прегледи и стриктно проследяване на бременността. В някои случаи се налага почивка на легло през последното тримесечие.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

5 2
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Потребител#270000
Здравейте , може ли и на мен да мипите за диетата .
0
0
Анонимен
Анонимен
07.07.2019 19:17
Съвети от Доц. Иванов от белодробната болница в София.
Болните от саркоидоза не трябва:
1) Да вдигат тежко;
2) Да работят в прашна, влажна и замърсена с газове среда;
3) Да излага гърдите си на слънце;
4) Да ядат свинско;
5) Да задържат въздух в гърдите си.
1
0
maria
maria
03.09.2013 16:45
Мойта майка боледува от Саркоидоза вече 30 години,белодробна и сърдечна. Единствено помага кортикостероиди, здравословен живот, стрикна диета ,Омега -3 без витамини и здрава психика .
6
4
lilana_blagoeva@abv.bg
lilana_blagoeva@abv.bg
27.12.2013 07:33
Мария,ще Ви бъда благодарна ако ми пишете какво включва диетата на майка Ви. Аз имам същия проблем и ще ми бъде полезно да обменим опит.Предварително благодаря!
9
1