Сколиоза

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
9455258636
Сколиоза
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Какво представлява сколиозата

Опората на тялото е съсредоточена в гръбначния стълб. Върху него се разполага тежестта на ръцете и раменния пояс, която от своя страна се прехвърля върху краката и таза. Високата подвижност на гръбначния стълб е обусловена от неговата специфична структура. Гръбнакът е съставен от тридесет и три прешлена, които имат форма, позволяваща свързване помежду им, както и захващане на ребрата, черепа и таза в неговите два противоположни края. Прешлените са свързани много силно благодарение на здрави връзки от съединителна тъкан. Израстъците на прешлените се залавят от множество мускули.

Гръбнакът има четири извивки, които формират неговата S-образна структура. Това са шийната, гръдната, поясната и кръстовидна извивки. Сколиозата е заболяване, което довежда до необичайна извивка на гръбнакът. Засяга 3-5 на 1000 човека. Най-често се среща при 10-14 годишни деца, заболелите са повече момичета.

Проблемът, който се получава при сколиозата, е завъртане на прешлените, които изграждат гръбначния стълб. Те се завъртат един около друг като по този начин причиняват увреждането му. Този процес се отразява и на ребрата – оформя се гърбица. Изкривяването може да се получи във всяка една част на гръбначния стълб, но най-често засяга гръдния дял.

Сколиозата се образува в един участък, но с течение на времето съседните прешлени оформят вторични кривини. Причината за възникване на сколиозата е неизвестна. Рядко тя може да се получи вследствие на друго заболяване, като повреда на нервите или мускулите в гръбначния стълб. В тези случаи става въпрос за вторично гръбначно изкривяване, което по-често засяга малките деца. Понякога е възможно да се открият вродени дефекти на прешлените, мускулни дистрофии, церебрална парализа, травми, доброкачествени тумори, възпалителни процеси.

В 15% от случаите, сколиозата е вроден проблем. Твърди се, че рискът за развитие на сколиоза при дете, в чието семейство вече е имало случаи на болестта е значително по-голям. Съществуват някои теории за дефекти на белтъци, които са отговорни за мускулното съкращение.

Симптоми при сколиоза

Симптомите на болестта могат да се проявят в много ранна детска възраст или да останат скрити за по-дълъг период от време. Най-често сколиозата се открива при случаен преглед на 10-14 годишна възраст на детето.

Болестта може да бъде леко изразена или да се проявява тежко. Леките форми на сколиозата почти не предизвикват оплаквания и се откриват случайно, но тежките прояви може да причинят силно ограничаване на физическите дейности на засегнатия. Болестта има хроничен характер, възможно е с течение на възрастта да прогресира. С приключването на растежа на костите, тежестта на получената извивка е постоянна и стабилна, но с подходяща терапия състоянието се подобрява. Увеличение на изкривяването може да се наблюдава и в старческа възраст, когато връзките и костите са силно отслабени. Типични белези на сколиозата са:

Изменения в рамената – едното рамо може да изглежда разположено по-ниско или по-високо от другото. Възможно е едно от рамената да изглежда по-заоблено.

Вижда се, че гръдният кош е хлътнал и несиметричен. Изглежда сякаш главата не е по-средата на рамената. Талията е наклонена или неравна, тазът е завъртян встрани или е наклонен. Дължината на крайниците е еднаква, но визуално единият крак изглежда по-къс от другия. Походката е нарушена.

Гръбначни изкривявания

Сериозните деформации предизвикват и проявата на значително по-тежки симптоми и прояви. Болките в гърба са силни, наблюдава се изтръпване на крайниците, боцкане или намалена чувствителност. Болният се уморява лесно и има проблеми в дишането, които са предизвикани от промяна във формата и обема на гръдния кош. Възможни са оплаквания от болки в сърдечната област, защото при голяма промяна на гръдния кош сърцето и кръвоносните му съдове се притискат.

Диагностициране на сколиоза

За да се диагностицира болестта се налага посещение на ортопед-травматолог. Тъй като заболяването е с хроничен характер, след поставянето на диагнозата се налагат периодични посещения на лекар поне два пъти годишно. Те се извършват, за да се проследява състоянието и да се вземат навременни мерки срещу прогресиране на болестта. Първият преглед при лекар включва оглед за асиметрия на тялото, рентгеново изследване, което установява с точност мястото на сколиозата. Прави се оценка на походката.

Лечение на сколиоза

Лечението на болестта е индивидуално и зависи от степента на напредването й, възрастта на болния. Трябва да се оцени дали е приключил растежа на костите. За да се избере начинът на лечение, трябва да се оцени ъгълът на кривина на сколиозата – това е ъгълът на Кобб. Три са възможните резултати:

Когато ъгълът на Кобб е до 20 градуса не се предприемат никакви мерки. Единственото, което болният трябва да спазва е извършването на контролни прегледи два пъти в годината.

Когато ъгълът на Кобб е от 20 до 40 градуса се назначава лечебни упражнения, които включват електростимулация. Препоръчва се пациентът да носи корсет.

Когато ъгълът на Кобб е над 40 градуса трябва да се предприеме оперативно лечение на сколиозата.

Без значение какъв е видът на предприетото лечение, изкривяването на гръбначният стълб не може да бъде коригирано напълно. За заздравяване на мускулатурата около гръбнакът, трябва да се поддържа нормален обем от движения и индивидуално назначена програма, която е съобразена с положението на болния. В леките случаи на болестта, качеството на живот не се нарушава, единствено не бива да се практикуват екстремни спортове.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати